Kulturkupeen

Exodus

∗∗∗∗

Visuelt fremragende film i 3D.

De første fem minutter, indtil forteksterne kører ned over lærredet, er overvældende. Vi ser en enorm kampplads hvor 15.000 ægyptiske soldater med bue, pil og svær angriber en hettittisk lejr.  Det er så flot lavet med den nyeste teknologi inden for visuelle effekter og 3D, at man tænker: ”Hvad var det lige, der skete dér?”

Vi befinder os omkring år 1500 før Kristi fødsel. Handlingen tager udgangspunkt i den bibelske fortælling i Anden Mosebog om Moses og 400.000 jødiske slavers flugt fra Egypten, og de grufulde plager der ramte landet. Moses(Christian Bale) og Ramses(Joel Edgarton) vokser op sammen hos den ægyptiske Farao Seti, som er far til Ramses. Alle tror, at de to drenge er fætre. En dag afslører slaven Nun(Ben Kingsley) overfor Moses, at han i virkeligheden er jøde og dermed slave. Da Ramses, som har overtaget tronen, hører dette, jager han Moses på flugt. Moses slår sig ned i en landsby langt fra Ægypten, og lever som bonde indtil Gud i skikkelse af en dreng på ca. 8 år fortæller ham, at han skal frigive de 400.000 slaver og drage til Det Forjættede Land.

Foto:www.foxfilm.dk

Det er en saftig historie, og der er ikke sparet på dramatik og store følelser, ikke mindst da Guds vrede udmønter sig i en række plager i Ægypten i form af aggressive krokodiller, frø, flue og græshoppe invasioner samt mord på samtlige ægyptiske drengebørn.

Visse steder bliver det for meget og for vildt. Instruktøren Ridley Scott, der også står bag storfilmen Gladiator(2000), som vandt flere Oscars siger: ”Jeg elsker alt larger than life. Med EXODUS ville jeg gerne bringe den ægyptiske kultur og udvandringen til live på en måde, der ikke før har været mulig”. Det må man sige, at han har gjort.

Der har været mange historiske religiøst inspirerede film gennem filmhistorien, Senest filmen om Noas Ark Noah (2014). De 10 Bud, som jo lægger sig tæt op af EXODUS, er filmatiseret flere gange bl.a. i en amerikansk udgave fra 1959 og en engelsk fra 2006.

Bale er overbevisende som Moses. Han er the good guy, men har også skyggesider f.eks. en udtalt stridslyst. Edgerton som Ramses er skurken, men han har også forsonende træk. Hans kærlighed til Moses og sin familie er stærk, så han gang på gang står i et emotionelt dilemma, når han skal bekæmpe sin fosterbror.

Hvor meget filmen indholdsmæssigt holder sig til Anden Mosebog skal være usagt. Umiddelbart undrede jeg mig dog noget over, at Guds ånd personificeres i en irriterende og ubehøvlet dreng

Filmens visuelle udtryk, der er dens force. Krigsscenerne og scenerne med de 10 plager, der er Guds straf over Ægypten for ikke at ville frigive de jødiske slaver, er imponerende. Der var 700 ansat som crew på filmen og 4000 statister i kampscenerne.

Er man til denne type storfilm med masser af visuelle effekter, flotte kulisser og store krigsscener, skal man gå ind at se den. Filmen er på to timer og 22 minuttet. Halvanden time havde været nok, men flot er den.

Instruktør: Ridley Scott

Premiere: 25. december 2014