Kulturkupeen

Familien – en lille håndbog af Peter Langdal – anmeldelse.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Boganmeldelse / Ulla Strømberg.

“Familien” af Peter Langdal er velegnet som mandelgave!  Og det kan lige nås inden juleaften.

Citat: Jeg er som leder og far nødt til at være forbillede og vise, hvordan andre skal opføre sig. Hvis jeg tager godt imod nyankomne, så gør de andre det også.”

Peter Langdal, kendt teaterinstruktør og halvdelen af ledelsen på Betty Nansen Teatret igennem 22 år og blot et halvt år endnu, har bedrevet et lille bestillingsværk: ”Familien” – om ledelse, motivation og viljen til at gøre sig umage.

bogforside

bogforside

Serien kan synes lidt popsmart fra Gyldendals side, men Peter Langdal formår i én lang tankerække eller talestrøm (næsten da), både at fortælle nogle sandheder om familieliv og daglig ledelse og tillige give et charmerende indtryk af sin egen ledelsesstil.

Familien er overskriften, men ikke La Famiglia som hos den italienske mafia. Det her er på den gemytlige måde, hvor Peter Langdal allerede på de første sider får forklaret, at han leder familien og teatret efter samme læst.  Det er ham, der tager mindst halvdelen af beslutningerne – og hans måde er den samme derhjemme i familien og henne på teatret – eller ude i verden, hvor han blot kommer forbi et par måneder som instruktør.

Hovedtanken er, at der skal være en fast hånd og alligevel plads til de individuelle forskelligheder: ”Vi skal navigere mellem modsætninger, mellem kaos og orden, dur og mol. Mellem yin og yang. For det handler nemlig om individuelle mennesker.”

Samtidig fortæller han åbenhjertigt om, at alt ikke er lige nemt – heller ikke en skilsmisse. Men man bliver med årene klogere på mange felter. Og så er der pludselig plads til: ”Nu ser jeg mig selv som en, der lægger frø i jorden”.

Om vi andre kan gøre kunsten efter? Som instruktør må Peter langdal være utrolig fascinerende, som rådgiver – er han ikke helt ueffen. Men spøgsmålet er, om skriftet blot er det, som bogserien hedder hos Gyldendal: High Performance?

 

Familien

Af Peter Langdal. High Performance Serien

Udk. 6.11.2014.

80 sider. 99,95  kr. Gyldendal Business.