Kulturkupeen

Flemming Nyborg, teatertegner. Boganmeldelse.

∗ ∗ ∗

/Ulla Strømberg.

Flemming Nyborg: Samspil. Scener fra et liv og fra livet på scenerne.

Ny bog med og om teatertegneren Flemming Nyborg, der egentlig startede som reklametegner.

Teatertegnere er noget helt særegent og en dansk tradition, som går tilbage til forrige århundredeskift. Teatertegningerne har igennem mere end 100 år været vidunderlige oaser i de ofte teksttunge aviser. Selv om teatertegningen blot er en del af avistegningen, er det et unikt, kulturelt klenodie, der bør værnes om. Derfor er det mere end godt, at Flemming Nyborg nu lægger sig i rækken af store teatertegnere, som dokumenterer deres evner i en bog – så de vigtige tegninger ikke blot ryger ud med gårsdagens avis.

Bogforside: Samspil - Flemming Nyborg.

Bogforside: Samspil – Flemming Nyborg.

I ”Samspil” opereres på flere felter: Flemming Nyborg fortæller om sin barndom, ungdom som soldat og tiden derpå som reklametegner. Illustrationerne her vidner om en venlig streg, der giver gode oplevelser af København, Kronborg og mennesker i gadebilledet.

Fra 1984 er Flemming Nyborg fast teatertegner på Politiken og efterfølger dermed den legendariske Hans Bendix. Nyborgs streg er anderledes kontant – uden at være brutalt – og slet ikke karikerende. Egentlig er han tæt på at være tegneren, der fanger det, han ser, giver skuespilleren en vis genkendelighed uden at overdrive eller fortolke i vilde retninger.

Igennem bogens anden halvdel er det teatret, som er hovedemnet. Nyborg har siddet på første række til utallige generalprøver og synes at elske det – også de lidt middelmådige forestillinger. For der er tilsyneladende altid noget godt at hente: en skuespiller, der giver rollen et ekstra puf, et samspil eller lign.

Søren Vinterberg (også fra Politiken) supplerer tegningerne med lidt for mange citater fra Politikens hær af anmeldere, ville egentlig hellere have haft Nyborgs egne tanker. Han var der jo også og skriver mere end godt, hvad de første mange sider vidner om.

Som teaterhistoriker er jeg med årene selv blevet mere og mere glad for teatertegnernes bøger – et helt igennem fantastisk materiale, som får én til at huske. Samtidig er teatertegningerne enestående som illustrationsmateriale og ofte langt bedre end de lidt mørke teaterfotos.

Ærgerligt at der ikke er indeks over teatre, forestillinger, skuespillere m.m.

Men dejligt med endnu et vidnesbyrd om en dygtig dansk teatertegner.

Forlaget Strandberg Publishing A/S

Pris kr. 249,95

 

www.strandbergpublishing.dk