Menu Luk

Hunden er rask – på Hippodromen.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse

/Ulla Strømberg.

En monolog med Pia Rosenbaum – efter Sonja Vesterholts bog.

Man ler det ene øjeblik for at være på nippet til at græde et par minutter senere. Sådan skal teater være. Og sådan er Pia Rosenbaums monolog om livet bag jerntæppet i Sovjet i 1940erne og helt op til 1970.

Sonja Vesterholts barndom og ungdom er historien eller snarere historierne. For monologen er en række tilsyneladende hyggelige anekdoter, der i al deres gru stadig er rystende, og verden er ikke blevet mildere at leve i siden dengang.

pressebillede
pressebillede

Teater bliver ofte til en gymnastisk øvelse for instruktøren og skuespillerne: se hvad vi nu kan finde på at vise frem, og så svømmer skuespillerne rundt som hvaler eller kravler på klatrevægge, blot for at ryste klassikerstøvet af. Sådan er det ikke her. I ”Hunden er rask” formår Pia Rosenbaum overbevisende foran en simpel væg med røde, socialistiske plakater – at skabe et sitrende stemningsbillede, der understøttes af få, velvalgte toner. Med et smil fortælles Sonja Vesterholts livhistorie. Født i Tallinn, opvokset i Leningrad i en lejlighed på 12 kvadratmeter, hvor sammenholdet var stærkt imellem folk, selv om faderen var en flakker og forlod familien.

Ved et tilfælde stødte Sonja ind i Ole fra Danmark. Han blev hendes anden mand og adgangsbilletten til vesten og Danmark. Her har Sonja Vesterholt siden lavet kortfilm og også skrevet sin egen livshistorie, der er så russisk i den ironiske distance og overlevelsesevne. For at være russer og jøde var ikke nemt i socialismen og kommunismens skygge, hvor Big Brother, KGB, vidste alt og udnyttede den viden. Men Sonja overlevede det hele og ville nok kunne klare sig overalt i verden under modstand. Hun synes stærk – og ligeså Pia Rosenbaum, der mere end loyalt fortolker det selvbiografiske, så det er svært at se, hvor virkeligheden holder op, og kunsten begynder.

Forestillingen har allerede været på turné, men spilles nu stationært i et par uger på Hippodromen – siden er den rejseklar igen til en tur rundt i landet.

Det er teater for alle. For både unge og modne folk har godt af at blive erindret om en tid og et sted, hvor livet var anderledes hårdt. Og så ikke et ord om Ukraine eller Krim. Men hvor har man lyst til at diskutere det efter ”Hunden er rask”!

 

Hippodromen, København, d. 8-22. januar 2015

Medvirkende: Pia Rosenbaum

Dramatisering efter bogen ”Hunden er rask”: Pia Rosenbaum og Sonja Vesterholt

www.folketeatret.dk