Kulturkupeen

A Bigger Splash

A Bigger Splash – en våd affære

∗∗∗

af TOM HARPØTH

Rocklegenden Marianne Lane (Tilda Swinton) er taget på ferie med sin partner Paul (Matthias Schoenaerts) til den idylliske vulkanø Pantelleria for at komme sig efter en operation. Marianne må derfor ikke tale, og hvisker kun, når det er bydende nødvendigt. Ellers er hun tavs. Den provokerende musikproducer Harry Hawkes (vildt overspillet af Ralph Fiennes), der også er Mariannes gamle flamme, dukker pludselig op med sin nyopdagede datter Penelope (Dakota Johnson). Han afbryder Mariannes rolige ferie og tvinger fortidens minder om rock’n’roll-livet frem. Og det foregår på en totalt overspillet og utroværdig facon. Mage til selvoptaget og selvpromoverende person skal man lede længe efter. Det er sikkert ikke Fiennes’ skyld, men instruktøren, der fuldstændigt får personen Harry til at gå amok. Som publikum melder man fra over for en ellers fantastisk dygtig og tillidsvækkende person.

RZ6A0990.JPG

© SF-FILM

Utroværdigheden ligger også i selve fortællingen, som det er vanskeligt at kapere. At tidligere elskere/elskerinder dukker op på ubelejlige tidspunkter, kan jo ske når som helst. Men at de kan ødelægge livet for nye og gamle bekendtskaber på den fortællemæssigt naive måde, virker utroværdigt. Og at det italienske politi kan ligge så totalt under for benovelsen ved at modtage et signeret eksemplar af en gammel rock-cd, at der ikke efterforskes i et mord i byen, virker helt absurd.

RZ6A6704.JPG

© SF-FILM

Det er en film, der ligger uden for virkelighedens verden, og den er ikke engang sjov eller erotisk eller på anden vis opstemmende. Instruktøren Luca Guadagnino siger selv: ”Jeg forestillede mig, at jeg kunne undersøge kærlighed, skønhed, længsel, sex, seksualitet og det forstyrrende og farlige i en gammel elskers pludselige ankomst.” Ja, det forestillede denne anmelder sig også, men måtte gå skuffet fra biografen.

_ABS6817.NEF

© SF-FILM

”A Bigger Splash” er et sensuelt portræt af begær, jalousi og rock’n’roll under Middelhavets sol – hævder pressematerialet om filmen. Men igen: Der er mange rørende og frække og smukke velspillede scener i filmen, men de handler ikke om noget, vi kan genkende, og de fremmer ikke handlingen, og de bringer ikke os nærmere en forståelse af de fire hovedpersoners gøren og laden.

Filmen får tre stjerner for de gode skuespilleres præstationer. De gør det, de får at vide de skal gøre, på bedste vis. Men derfra og så til at skabe en helstøbt film er der et stykke.

Titel: A Bigger Splash
Instruktion: Luca Guadagnino
Varighed: 125 min.
Censur: 11 år