Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Af Eva Zierau.

Gribende drama om bortførelse og overlevelsesinstinkter.

Man er rystet når man forlader biografen efter at have set Room. Vi kender historierne fra den virkelige verden om kidnapninger og indespærring af unge piger som Elisabeth Fritzl og Natascha Kampusch. Begge bosiddende i Østrig, men også andre steder i verden, har vi i medierne kunne følge med disse gruopvækkende forbrydelser.

Room bygger på den prisbelønnede bog af samme navn af Emma Donoghue. Den er ikke rar læsning. Bogen tager som filmen udgangspunkt i drengen Jack( Jacob Tremblay) der fylder 5 år. Han er en glad dreng, der har boet indespærret i et aflåst skur med sin mor(Brie Larson) hele sig liv. De bor i et lydisoleret rum på under 10 kvadratmeter, som kun mors kidnapper, Gamle Nick(William H. Macy), har en elektronisk kode til. Jack kender ikke til andet. Rum er for ham den virkelige verden. Alt, hvad der foregår udenfor og på tv, er fiktivt.

Foto: United International Pictures

Syv år før filmen starter blev mor bortført, og det er aldrig lykkedes myndighederne at finde hende. Næsten hver aften kommer Gamle Nick på besøg i skuret og udnytter hende seksuelt, imens Jack ligger vågen i et klædeskab og lytter. Det kan ikke blive værre. Imidlertid er mor en ressource stærk kvinde, der har ventet på det rigtige tidspunkt til at befri sin søn. I fem år har hun fortalt Jack om en fantasiverden, hvor rum er universet og alt er logisk og godt. Hun har sunget for ham og forsikret ham om, at der kun findes deres rum, det ydre rum, tv-planeterne og himlen. Tager vi ind i tv, når vi drømmer? spørger han en aften. Vi er aldrig andre steder end her, svarer hun og han føler sig tryg. Det er her, han hører til.

En dag fortæller hun ham sandheden: At de er fanget i et skur, at gamle Nick har bortført hende, at hun ikke kan slippe ud, men at Jack skal hjælpe med at få dem begge befriet. Han tror hende ikke og er rasende over, at hun har løjet for ham. De indøver minutiøst, hvordan flugtforsøget skal udføres. Jack er bange. Selve flugtforsøget er nervepirrende, og det selv om man har læst bogen, som filmen følger tæt. Man sidder med livet oppe i halsen på kanten af biografsædet og tænker: Dette her må bare ikke mislykkes. Det gør det heller ikke. Det er en meget stærk scene. Anden halvdel af filmen foregår i vores virkelige verden, efter at de begge er blevet befriet. Jack tilpasser sig ret hurtigt sit nye liv, men mor har dybe ar på sjælen, der er svære at hele.

Foto: United International Pictures

Hele historien fortælles ud fra Jacks POW og hans stemme høres jævnligt i voiceover. Den bruges ikke forklarende, men nærmest kontrapunktisk for at vise modsætningen mellem, hvad der foregår i Jacks hoved, og hvad der foregår i virkeligheden. Jack er med i alle filmens scener og den 7 årige Jacob Tremblay yder som Jack en fabelagtig præstation. Det er en svær og stærk følelsespræget rolle, der kræver mange nuancer i spillet. Brie Larson som Mor har ved dette års Oscar uddeling modtaget en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. Helt velfortjent. Vi lider nærmest fysisk med den på en gang stærke, skrøbelige og dybt traumatiserede unge kvinde. Det bliver aldrig for meget, for snagende og for sentimentalt. For at tilpasse sig rollen måtte Larson træne og tabe sig, til hun fik en BMI på 12. Hun siger i et interview: Den fysiske process ændrede min måde at tænke. Jeg følte mig mere aggressiv, mere som en bokser, men samtidig var jeg hele tiden sulten og udmattet. Om at spille en dybt traumatiseret kvinde, siger hun videre: Hjernen lukker simpelt hen ned for ens bevidsthed for at overleve , så inde i rum lukker mor ned for dele af sig selv… men så snart hun forlader Rum, opdager hun , at de ting hun lukkede ude, pludselig kommer tilbage.

Bag filmen står den prisvindende instruktør Lenny Abrahamson som også har instrueret den syrede komedie Frank (2014).

Room er en gribende film med mange lag. Tempoet er langsomt og afsøgende. Filmen bekræfter menneskets fantastiske overlevelsesinstinkt, når det virkelig gælder. Flot film.

Instruktør: Lenny Abrahamson

Premiere: 17. marts 2016