Menu Luk

Kommentar af Ulla Strømberg .

Det er vel ok at være uenig?

Nomineringerne til årets Reumert-priser er netop offentliggjorte – og de uddeles til juni.

Poul Reumert i Profil. Teatertegning af Hans Bendix.
Poul Reumert i Profil. Teatertegning af Hans Bendix.

For 18. sæson uddeles Reumert-priser i Danmark. Oprindelig opfundet af Chr. Have og Bikubenfonden for at markere og anerkende dansk teater. Fortsat betalt og produceret (?) af Bikubenfonden, som har føjet andre priser til.

Juryen sidder i rigtig mange år og har forskellige relationer og sympatier. Samtidig ligger der vist også noget regionspolitisk i det hele – lidt til Jylland og Fyn og så vidt muligt ikke det hele til København, mens Det Kongelige Teater alligevel ikke helt må forbigås.

Lyder jeg sur, så er det ikke helt forkert. For efter et check tilbage på de over 100 forestillinger, jeg har anmeldt i det forgangne år, er der mange fine oplevelser og overraskende kunstneriske præstationer, som ikke er blandt nomineringer. Og der havde været plads – for nomineringerne i år er kun sjældent indlysende.

Poul Reumert. Teatertegning af Hans Bendix.
Poul Reumert. Teatertegning af Hans Bendix.

Hvem forbigås:

Bellevue Teatret viste i august en overbevisende balletversion af ”Lolita” med Ida Prætorius i hovedrollen. Alt var beundringsværdigt – fra koreografi til scenografi og danserne! Ida Prætorius er blevet nomineret for sin Julie på Det Kongelige Teater – hvorfor ikke medtage Lolita?

”Puntila” på Det Kongelige Teater er med blandt nomineringerne til årets bedste mandlige hovedrolle. Helt fortjent til Olaf Johannessen. Men hvad med scenografien af Bente Lykke Møller, der også stod for scenografien til ”Topmøde….” på Republique, der er med i to kategorier? Men ”Puntila” er en langt vægtigere forestilling. Hvorfor medtages den slet ikke?

Årets dramatiker-nomineringer medtager ikke Chr. Lollike for hans ”Familien”, der på Aarhus Teater var et vildt morsomt bud på metarealisme og absurdisme. I stedet er medtaget ikke så opsigtsvækkende tekster.

Blandt årets musicals er man gået udenom ”Shu bi dua” fra Fredericia. Lidt synd. Alt andet lige var det som teater et værdigt bud på en generationssamlende oplevelse og rent visuelt var showet faktisk forrygende i Fredericia – lidt mindre, da forestillingen kom til Østre Gasværk.

Mungo Park spiller (stadig) ”H.C. Andersens Samlede Eventyr”. Et vidunderligt ensemblespil, som fik 6 stjerner i Kulturkupeen.dk. Men stykket gjorde nar ad Tina Turner i jubelåret 2005 (betalt af Bikubenfonden bl.a.) Alle i denne forestilling burde nomineres, men det er kun Amanda Collin, som årets birolle, der er kommet med.

Poul Reumert. Teatertegning af Hans Bendix.
Poul Reumert. Teatertegning af Hans Bendix.

Østre Gasværk viste den gamle traver ”Vores Sensommer” med makkerparret Lisbet Dahl og Ulf Pilgaard. Ikke mindst Pilgaard løftede rolle ud over den lille vanddam og gav et vittigt, munter bud på den triste alderdom. Han er slet ikke nomineret.

Årets danseforestilling burde nok være sløjfet i år. Man er tyet til Tim Rushtons ”Ildfuglen” af mangel på bedre. Den var i mine øjne ikke interessant. Men det var til gengæld Rushtons ballet på Pantomimeteatret, ”Accordion stories”, som ikke er med!

Årets opera. Her får Det Kongelige Teater ”Jægerbruden” med, mens en opera som ”Boulevard Solitude” af Henze slet ikke tages i betragtning.

Andre vidt forskellige forestillinger inden for alle genrer er heller ikke med: ”Skærmydsler” på Folketeatret, ”Omstigning til Paradis” på Det Kongelige Teater og ligeledes ”Nordisk Fjer” på Det Kongelige Teater og ”Små forstyrrelser” på Teater Grob.

Skal vi ikke blot sige – at Reumert-nomineringerne ikke altid er retfærdige!

Se det hele på www.aaretsreumert.dk