Kulturkupeen

Ali og Ava

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Vi befinder os i Bradford en by med omkring 400.000 indbyggere i West Yorkshire, England. Her bor Ali(Adeel Akhtar) med pakistanske rødder sammen med sin store familie. Han er gift med den noget yngre og smukke Runa(ElloraTorchia), som han, uden at hans øvrige familie ved noget om det, i virkeligheden er separeret fra. Det gælder om at opretholde facaden overfor resten af familien.

Foto: Camera Film

Familien ejer flere mindre udlejningsejendomme, og Ali bruger bl.a. sin tid på at køre rundt til de respektive lejere og indkræve husleje. I disse tider, hvor sådanne udgifter her i Danmark bliver betalt over nettet, kan man godt undre sig lidt over denne engelske praksis. Husets kælder er hans helle, hvor han omgivet af et hav af plader og instrumenter udlever sine DJ drømme, der aldrig blev realiseret.

Ali er en sympatisk og hjælpsom mand. En dag, da han hjælper et forældrepar med at køre deres barn i skole, møder han Ava(Claire Rushbrook) med irske rødder. Hun er gårdvagt og undervisningsassistent på skolen. Det regner kraftigt, og han giver hende et lift hjem. Ava er en frodig og varm kvinde, der for nylig har mistet sin racistiske og voldelige mand. Hun har tre voksne børn herunder sønnen Callum, der nægter at acceptere morens nye ven, pga. hans hudfarve.

Foto: Camera Film

Vi har at gøre med engelsk socialrealisme, og man kommer uvægerligt til at tænke på den engelske mester ud i denne genre den nu 86 årige Ken Loach, der bl.a. stod bag filmen Ae Fond Kiss, som netop også handler om kærlighed mellem en mand med pakistanske /muslimske rødder og en kvinde med irsk katolske rødder.

Ali og Ava er en lovestory om forbudt kærlighed, også når man kommer op i alderen. De er begge ensomme og forsøger at bryde de snærende bånd, som deres respektive familier har påduttet dem.

De to hovedrolleindehavere spiller glimrende. Der er noget nænsomt og ærligt over deres spil. De er meget forskellige af sind. Ava, der bærer på en hemmelighed, er en mere tilbagetrukket type, mens Ali er udadvendt og taler godt med alle.

Foto: Camera Film

Instruktøren bag er den engelske Clio Barnard. Hun har modtaget flere priser og mange nomineringer for sine film, herunder netop en nominering til en BAFTA pris for Ali & Ava (2022).

Etnicitet og klasse spiller en helt afgørende rolle i denne film.

Alt i alt en opløftende, varm og seværdig film.

Instruktør: Clio Barnard

Trailer: Altitude Films og Camera Film
Premiere: 18. august

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *