Kulturkupeen

Aquarius

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Gribende portræt af en modig kvinde.

Den brasilianske film Aquarius blev vist på sidste års Cannes Festival i hovedkonkurrencen. Den vandt ikke men har vundet mange andre priser på internationale festivaler. Ikke mindst har den smukke 66 årige Sonia Braga som spiller Clara, høstet seks priser for sin hovedrolle i filmen. Helt velfortjent.

Clara er er pensioneret musikkritiker. Hun er enke og har voksne børn og børnebørn. Hun bor i en ejerlejlighed i et lejlighedskompleks fra 40ene, der ligger i det eksklusive område Recife lige ud til stranden i det nordøstlige Brasilien. Bygningen har set bedre dage, men Clara har boet der en menneskealder med sin mand, børnene er vokset op dér, og hun kender alle i området. Det er hendes sted.

Foto: 41Shadows

Da nogle entreprenører, der vil rive ejendommen ned og bygge nyt, tilbyder lejlighedsindehaverne at købe deres lejligheder, takker alle undtagen Clara ja til tilbuddet. Hun nægter at flytte og lægger sig ud med både entreprenørerne og sine voksne børn, der synes, at det må være på tide, at hun får en nemmere bolig. Clara beslutter sig at tage kampen op mod bygherrerne.

Filmen starter i 1980 med en 70 års familiefødselsdag. Gæsterne holder taler, og vi får her, ridset Claras fortid op. En god måde, at få en del af hendes liv beskrevet. Det er en stor farverig og familie, der udstråler varme og nærvær, meget forskelligt fra, hvad vi typisk ville se i en dansk film. Kulturforskellen mellem Brasilien og Danmark er slående.

Foto: 41Shadows

Tempoet er langsomt. Der sker ikke ret meget. Vi følger Clara i hendes dagligdag. Hun bader på stranden, passer børnebørn, taler med sin hushjælp. I mange scener er hun alene. Man kan se at hun trives fint med det. Hun har sine bøger, sine LPer og sin grammofon og nyder tilværelsen.

Efterhånden strammer konflikten mellem Clara og entreprenørerne til. De chikanere hende. Clara lader sig imidlertid ikke skræmme.

Foto: 41Shadows

Aquarius er, ud over at være et kvindeportræt, en politisk kommentar til den bølge af bolig spekulation, som har ramt Recife de sidste år, hvor man uden hensyntagen til områdets historie bare river gamle bygninger ned  for at bygge nye højhuse. How can they casually demolish so many houses and buildings that have a story, that are reference points for so many people? siger filmens instruktør Kleber Mendonca Filho.

Foto: 41Shadows

Sonia Braga er blændende som Clara. Hun er interessant og har udstråling og styrke. Livet har sat sine spor, men hun ved, hvem hun er, og hvad hun vil. Grundlæggende handler filmen om, at være tro mod sig selv og ikke lade sig styre af, hvad omgivelserne forventer, samtidig kaster den også et kritisk blik på det brasilianske samfund i dag.

Filmen varer to timer og 26 minutter. Det er for meget. 30 minutter kortere havde været passende til at fortælle denne enkle historie. Når det er sagt, er der tale om et gribende portræt af en spændende og modig kvinde. Den får 4 stjerner herfra.

Instruktør: Kleber Mendonca Filho

Premiere: 12.april 2017