Kulturkupeen

Bill Viola – Inverted Birth hos CC på Papirøen.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗

 

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Bill Viola: “Inverted Birth”,  CC på Papirøen.

At se en videoinstallation af Bill Viola er som at gå i kirke en af de gode dage, hvor præsten taler klogt om livet og døden. 

Bill Viola. Inverted Birth. Pressebillede.

Bill Viola er billedkunstner, amerikaner og født i 1951. I dag er han repræsenteret på de allerfleste international kunstmuseer, og på kunstbiennaler har hans video-installationer i de seneste årtier skabt opsigt. I stedet for ord bruger han åndeløst smukke billeder (film), der i koncentreret form udtrykker de store spørgsmål om menneskets eksistens: fødsel, død og det, der er imellem.

Videoinstallationen ”Inverted Birth” fra 2014 er måske det mest koncentrerede bud, som han endnu har skabt

”Fødsel er ikke en begyndelse, og død ikke en afslutning ” – Citat fra Bill Viola, med henvisning til den kinesiske filosof Chuang Tzu.

I et sort rum toner den 5 meter høje kasse frem. En mand, indsmurt i mudder, lider, og hans langsomme bevægelser udtrykker sorg. Snart afløses mudderet af opstigende blod, og smerten tager til. Vi kender materialet og forstår.

Bill Viola. Inverted Birth. Pressebillede.

Men materialet ændrer sig, og væsken bliver hvid, mælkeagtig for siden at være rent vand. Som farverne forandrer sig, bliver også både mandens og beskuerens følelser mildnet. Til sidst står manden ren, tør, monumental – foran os. Genfødt, nyfødt, parat til endnu en omgang.

Bill Viola. Inverted Birth. Pressebillede.

Rent teknisk er videoen spillet baglæns. Derved fremkommer det opadstigende vand og væsker og muligheden for i et skud at gå fra lys til mørke – fra renhed til smudsighed etc.

Der kan fortolkes alt muligt – og siges meget om livet, døden, angst og livsmod på baggrund af videoen. Samtidig er videoen så præcis klar, at den må kunne ramme enhver person over 15 år.

Var det livet? Eller var det et øjebliks klarhed? Fra mørke til lys. Og det blev dag!  Det er bare om at tage ud på Papirøen hos CC og opleve videoen de næste måneder!

( ca. 8 minutter. – men der er også andre kunstnere hos CC.)

( CC er et udstillingssted, som forsøgsvist har fungereret på Papirøen i de seneste par år. CC har vist international, moderne kunst i kæmpeformater og har dermed været et tiltrængt supplement til det københavnske kunstliv. Bag CC står bl.a. Faurschou-Foundationen, og tidl. dir for AROS, Jens Erik Sørensen, har været administrerende direktør.  Pr.1.1.2018. lukker både CC og Food-markedet på Papirøen, da kommunen har andre planer. Men der er tanker om at flytte både Food-markedet og CC ud på Refshaleøen.)

www.cphco.org

www.billviola.com

Indtil 26.11.2017.