Kulturkupeen

Bob Marley: One Love

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Bob Marley: One Love er en film om den sydamerikanske sanger og guitarist Bob Marley(Kingsley Ben-Adir)  (1945-1981). Han blev født på Jamaica under fattige kår, og viste sig tidligt at være exceptionel musikalsk. Skæbnen ville, at han fik en international og flot karriere indenfor reggaemusikken. Hans mål var at indgyde håb til den almindelige befolkning, som levede i armod i landet, der var styret af kriminelle bander.

Han beslutter han sig for at lave en stor såkaldt fredskoncert Smile Jamaica, der skal samle det ellers splittede land. To dage før koncerten trænger syv bevæbnede mænd ind i hans hus. Han selv, to og hans venner og hans kone Rita Marley(Lashana Lynch) bliver såret. På trods af denne bastante trussel gennemfører Marley koncerten, men flygter ud af landet dagen efter. Han tager på en Europa turné til byerne Paris, Bruxelles, Stockholm og London, hvor han udgiver albummet Exodus. Det er på denne turné, han slår sit navn fast som en verdensstjerne.

Foto: UIP/Paramount Pictures

Bob Marley har aldrig kendt sin far, som er hvid. Derfra Bob’s lyse hud. Han lever et stormombrust liv med mange kvinder ud over sin kone og får ikke mindre end 11 børn, heraf de seks udenfor ægteskab. Man må give ham, at han er en driftig herre.

Vi følger Bob Marley i årene 1976-1978, hvor han får stor succes i USA og i Europa. Han får netop sit verdensomspændende gennembrud i forbindelse med udgivelse af albummet Exodus, der grundlæggende handler om prisen for berømmelse, penge og glamour. Exodus er historien om manden, der kommer fra ringe kår, som trodser alle odds og bliver verdensstjerne. En mand, der lever sin passion for musikken ud, og som i øvrigt har gæstet Danmark, hvor han spillede på Roskilde festivalen i 1978.

Foto: UIP/Paramount Pictures

Filmen er noget af et udstyrsstykke. Den foregår over en toårig periode. Vi ser ham holde en fredskoncert i det splittede korrupte og bundkriminelle Jamaica. Han indrømmer et sted i filmen, at det kan være svært at bevare optimismen: Hvordan kan jeg bringe fred i verden. Jeg kan ikke engang finde fred i mig selv.

Det havde været interessant om filmen havde gået endnu tættere på legenden, som i særklasse på den tid var Jamaicas største internationale stjerne.

Kingsley Ben-Adir yder en flot præstation som sangeren Bob Marley. Filmen er lavet i tæt samarbejde med Bob Marleys hustru Rita Marley og nogle af deres fælles børn, der også har været med til at producere filmen. Filmen giver derved et meget personligt indblik i Bob Marleys liv.  

Foto: UIP/Paramount Pictures

Bag filmen står Reinaldo Marcus Green, som vi bl.a. kender fra filmen King Richard om Serena søstrenes opvækst i et fattigt område tæt på Los Angeles og deres fars enorme tennis ambitioner på deres vegne.

Er man til reggaemusik skal man gå ind og se Bob Marley: One Love. Filmen er farverig og visuel flot samtidig med, at den giver et indtryk af tiden dengang i det stærkt uroprægede Jamaica.

Instruktør: Reinaldo Marcus Green

Premiere: 15.februar 2024

Forsidebillede: UIP/Paramount Pictures

Varighed: 1 t 44 min

Censur: T.o.11 år

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *