Menu Luk

Brooklyn – En meget flot og stærk film.

∗∗∗∗∗

Af TOM HARPØTH

Nick Hornby har overført Colm Toíbíns bestseller ”Brooklyn” til et screenplay, som John Crowley har instrueret til en stærkt gribende film om pigen Eilis (fremragende portrætteret af Saoirse Ronan), der tvinges til at rejse til Brooklyn fra 1950’ernes Irland af mangel på arbejde hjemme. Mulighederne i Irland er opbrugt. Eilis har kun et deltidsjob i en blandet kolonialhandel hos en stærkt ubehagelig kvindelig indehaver, og dermed er spillet sat i gang.

B_002_2K3A2280

Foto: © Camera Film

Det er en kæmpeudvikling den unge pige skal igennem for at blive accepteret i Brooklyn, hvor den irske præst har skaffet hende et job og et sted at bo. Allerede på sejlturen over Atlanten får unge Eilis kærligheden at føle i form af søsyge og ydmygelser ombord. Men hun får også et godt råd til at komme helskindet i land i Amerika: ”Be American!” I pensionatet er der tre-fire andre unge piger på kost og logi, og de latterliggør Eilis, men lærer hende også at begå sig i det skrappe og moderne storbymiljø. Og hun får også et forhold til en ung, smuk italiensk/amerikansk mand, som har sneget sig ind på kirkeballerne om lørdagen for at møde de skønne piger fra Irland. Deres forhold udvikler sig langsomt og sikkert til dybfølt kærlighed.
B_02127_2K3A6472

Foto: © Camera Film

Hjemme i Irland efterlades moderen og hendes ældste datter Rose. Og der skrives lange breve mellem de to søstre. Breve, som er med til at opretholde hjemvéen efter det gamle, kendte og kedelige liv i provinsbyen Enniscorthy. Men en dag kommer der et chok over telefonen: Søster Rose er pludselig død af en sygdom, hun har båret på i al hemmelighed. Eilis tager naturligvis den første båd hjem.
Brooklyn_still

Foto: © Camera Film

Hermed står dilemmaet stærkt for Eilis: Kan hun tage til Irland og blot besøge sin mor, der nu er helt alene, eller er hun nødt til at bukke under for det moralske pres fra hele lokalsamfundet og blive i Enniscourtney med sin mor? Og presset bliver ikke mindre af, at hun møder en up-and-coming ung mand.

Trailer: © Camera Film

Det er en meget smuk og gribende film, som John Crowley har instrueret. Og skuespillerne med Saoirse Ronan i spidsen yder en fantastisk præstation. Samtidig indgår billederne og musikken (fra traditionel og ny irsk, over Bach til moderne 50’ermusik) i et ypperligt stemningsskabende samarbejde. Så hvis du er til et romantisk, historisk drama, så skal du i biografen og opleve ”Brooklyn”.

Titel: Brooklyn (2015) Instruktion: John Crowley Screenplay: Nick Hornby Premiere 11. februar 2016 Varighed: 111 min Censur: 7 år