Kulturkupeen

Brylluppet

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Væsentlig og gribende.

Der har efterhånden været en hel del spillefilm om unge med muslimsk baggrund, som vokser op i Vesten. Det er ikke nemt. Den vestlige livsstil står ofte i skærende kontrast til den muslimske patriarkalske samfundsstruktur, hvilket gør det særligt svært, ikke mindst for unge piger, at navigere mellem to meget forskellige kulturer.

I første scene ser vi vores hovedperson, den smukke pakistanske 18 årige gymnasieelev Zahira Kazim(Lina El Arabi), tale med en læge om en provokeret abort. En knugende scene, hvor man fornemmer hendes fortvivlelse og rådvildhed. Hun bor hjemme hos sin stærkt religiøse familie, der er klar over, at hun er gravid, og skal have foretaget en abort. Hun er religiøs, men lever samtidig i det skjulte et ungdomsliv som sine jævnaldrende i gymnasiet med forskellige kærester, fester og alkohol.

Som sine skolekammerater heriblandt hendes bedste veninde Auora(Alice de Lencquesaing), vil hun gerne selv bestemme over sit liv. Selv vælge sine kærester, sin karriere m.v. Noget der forekommer helt naturligt for vennerne, men ikke i hendes familie, som har andre planer for hende. Zahira skal følge de muslimske traditioner og indgå et arrangeret ægteskab. Det vil hun ikke. For at få råd betror hun sig til sin storebror Amir(Sebastian Houbani).

Man sidder som naglet fast i sædet og følger dette drama, som er ulykkeligt for alle. Zahira, hendes forældre og hendes søskende. I denne film er der grundlæggende ingen skurke eller helte. Alle har deres grunde til at handle som de gør. Som i en græsk tragedie er det situationen, der er håbløs ikke menneskene bag.

Zahirah flytter over til Auora, og i en scene hvor Auoras far besøger Zahiras far for at gyde olie på vandene siger sidstnævnte: Se ud af vinduet. Der lever 14 enlige kvinder her i området. Det er mere, end der gør i hele Pakistan. Det er svært at stille noget op med sådant et argument for et arrangeret ægteskab. Filmen har også humoristiske islæt. Zahirah får lov til at vælge mellem tre mænd bosiddende i Pakistan. Hendes forældre har arrangeret, at hun skal møde dem på Skype, og hun får lov til at tale kort med hver enkelt dem, før hun skal træffe et valg. En akavet, nærmest komisk situation. Tradition kontra modernitet.

Den belgiske instruktør Stephan Streker, der står bag filmen siger: Brylluppet handler grundlæggende ikke om religion. Den handler snarere om traditioner, ære og frem for alt om at holde facaden.

Den kun 22 årige karismatiske Lina El Arabi er fremragende som den selvstændige, modige, men også meget sårbare Zahira. Arabi er født i Frankrig og er af marokkansk afstamning. Hun læser til journalist i Paris . Brylluppet er hendes første egentlige filmrolle, som hun allerede har vundet flere priser for. Hende skal vi nok komme til at se mere til.

Visuelt er der brugt mange nær- og ultranære billeder, for at understrege de voldsomme følelser. Det virker godt. Selv om vi kun alt for godt kender problematikken om sammenstødet mellem tradition og modernitet er det vigtigt, at vi bliver mindet om den, så vi kan forstå og evt. hjælpe de piger og familier, der føler sig klemt mellem de to kulturer.

Fotos og trailer: 41SHADOWS

Instruktør: Stephan Streker




 

Premiere: 14. oktober 2017