Menu Luk

Club Zero

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

CLUB ZERO er en film med noget på hjerte. Den giver et grumt og satirisk indtryk af Vestens overforbrug og følgerne deraf. Filmen foregår på en engelsk kostskole, hvor fraværende, velhavende forældre har deres børn gående i håb om, at de kan blive så dygtige, når de bliver voksne, at de kan vælge frit på alle hylder. Noget mange af os rent faktisk også ønsker for vores egne børn.

Den venlige og imødekommende Ms. Novak(Mia Wasikowska) er netop blevet ansat på en international engelsk kostskole, hvor hun iflg. skolens rektor Ms. Dorset(Sidse Babett Knudsen), skal undervise i ernæring. Hun bringer et klima og socialbevist koncept med sig, som hun kalder bevidst spisning, der i al sin enkelthed går ud på, at eleverne skal reducere deres madindtag. Eleverne er i begyndelsen af kurset begejstrede for ideen. Ved at spise mindre handler de proaktivt for at nedbringe overvægt og klimakatastrofer. Det gælder om at reducerer fedme og konsumerisme.

Foto: Camera Film

Snart begynder eleverne i fællesskab at spise langsomt med fokus på hver eneste bid. Der går ikke længe før det bliver en sport for hver enkelt at se, hvor lidt de kan spise. Har du virkeligt tænkt dig at spise alt det, siger en pige til en klassekammerat, der sidder med tre små kartoffelbåde på sin tallerken.

Filmen bliver ind imellem for meget. For pædagogisk. Men den har i den grad en pointe og er egnet til unge mennesker, som konstant sammenligner sig med andre unge, de ser på de sociale medier. En af de unge piger siger: Jeg behøver ikke spise. Det er et mirakel. Fødevareproducenterne ødelægger miljøerne. Der bliver smurt tykt på.

Bag filmen står den prisvindende østrigske instruktør Jessica Hausner. Hun har et skarpt, satirisk og sociologisk blik på vores forhold til det senmoderne liv og almenmenneskelige dilemmaer herunder også vores forhold til teknologi og tro.

Foto: Camera Film

Mia Wasikowska og Sidse Babett Knudsen er overbevisende som respektive Ms. Novak og skolens rektor Ms. Dorset. Først ret sent i filmen bliver Ms. Dorset ud af, at der er noget som er rivende galt ved Ms. Novaks undervisning.

CLUB ZERO er tankevækkende og provokerende. En satirisk film, der stiller skarpt på perfekthedskulturen blandt unge mennesker og som kan danne grundlag for interessante samtaler mellem generationerne.

Instruktør: Jessica Hausner

Trailer: Camera Film

Premiere: 27. juni 2024

Længde : 110 minutter

Plakat: Camera Film

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *