Kulturkupeen

Croods-en ny tid-endnu en dag på farten

∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Croods-en ny tid-endnu en dag på farten er efterfølgeren til den amerikanske computer-animerede eventyrkomedie The Croods fra 2013. I den nye film er den forhistoriske familie Croods stadig huleboere. De bor i vildmarken et sted, hvor der er masser af farlige dyr. Familien består bl.a. af far Grug(Jens Jacob Tychsen), mor Ugga(Trine Appel) plejebarnet Guy(Lars Højbye) og datteren Eep(Cecilie Stenspil).

En dag beslutter familien sig for, at det er tid til at forlade hulen og flytte til et mindre farligt sted, hvor det er lettere at skaffe føde. Snart befinder de sig i et frugtbart jordisk aflukket paradis, hvor det bugner med mad, og hvor der ikke er nogen trusler. Her møde de den tjekkede og teknologisk avancerede familie Bedrested, der inviterer dem indenfor i deres hjem og introducerer dem til civilisationens lyksaligheder. De har en bolig med et vindue, dvs. en ramme med et hul i, hvor man kan se ud over det smukkeste landskab. Derudover har de separate soveværelser, en luksus uden lige da The Croods normalt sover i en klynge ovenpå hinanden. Endvidere har familien Bedrested en elevator og mulighed for at tage brusebad. Og så har de ikke mindst en smuk datter på Guys alder. Måske kunne de to finde sammen? Og hvad er det med de bananer, som gror alle vegne, og som ingen må røre?

Foto/plakat: United International Pictures

Første del af filmen, som grundlæggende handler om clashet mellem det traditionelle og moderniteten, er ubetinget sjov, fantasifuld og charmerende. Jeg følte mig i rigtigt godt selskab både med huleboerne og med den selvbevidste familie Bedrested. Den udbredte brug af slapstick-komedie virker rigtigt godt. Desværre udvikler sidste del af filmen sig langsomt til lidt af et mareridt. Så snart vores forfædre bevæger sig udenfor deres aflukkede paradis, bliver de mødt med en hær af små, blå ondskabsfulde og aggressive aber, hvis eneste mål er at udrydde mennesket og selv indtage paradiset. Det kan man jo egentlig ikke fortænke dem i, men af en børnefilm at være, er scenerne, hvor kampene står på for voldsomme og lange.

Visuelt og teknisk er filmen imidlertid virkelig flot. Ligeså er de danske stemmer over en kam. Ingen tvivl om det.

Instruktør: Joel Crawford

Premiere: 3. december

Censur: Frarådes børn under 7 år

Trailer: Universal Pictures

Distribution og produktion: United International Pictures

Spilletid: 95 minutter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *