Kulturkupeen

Dansen med Far – på Hippodromen.

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

 Dansen med Far  – på Hippodromen.

“Dansen med far” er en dukkeforestilling, hvor hovedpersonen eller snarere hovedpersonerne, for der er tre af slagsen, er næsten mandsstore dukker, ført af Rolf Søborg Hansen.

Dansen med Far. Hippodromen. 2019. Foto: Thomas Petri.

Tonen er munter, men fortællingerne, eller erindringerne, er dybt tragiske. Dramatikeren Rikke Wölck spiller selv med, så ind imellem bliver det næsten for meget af det onde.

Fædrene i Rikke Wölcks slægt, eller i hvert fald i stykket, er nogle kedelige karle. Bedstefaderen løb simpelthen fra hjemmet, da hans forretning gik skidt. Næste generations fader var en spradebasse, der ovenikøbet var voldelig og kunne splitte familieidyllen ad med sit iltre temperament.  Den yngste far er tilsyneladende en slapsvans, så konen småkeder sig.

Alt det og mere til glider gratiøst hen over scenen. Med mandehoveder og kvinderne udenom spilles fint og melodisk af hele holdet, herunder også af Sonja Oppenhagen og Laura Allen Müller, mens  Morten Hauch-Fausbøll og Rolf Søborg Hansen må lægge stemmer til de frastødende mænd.

Dansen med Far. Hippodromen. 2019. Foto: Thomas Petri.

Instruktøren Madeleine Røn Juul har gjort et fint arbejde. Der kan ikke sættes en finger på håndværket, heller ikke på teksten og dens dramaturgi og de forskellige remedier, inc. et dukkehus, som skal give de rette stemninger. Det er bare så sørgeligt. ”Skrot alle mænd, hvis de er så slemme. Så har vi ikke brug for dem! ” har man lyst til at råbe.

Men kunne man forestille sig et teaterstykke eller en bog, hvor samtlige kvindeskikkelser var frastødende. Og hvis det skete, ville den mandlige forfatter nok blive parteret af den offentlige mening.

Dansen med Far. Hippodromen. 2019. Foto: Thomas Petri.

Vi har på godt og ondt endnu ikke ligestilling. Men gid Rikke Wölck, der både kan skrive og spille, havde nogle mere muntre erindringer at servere næste gang.

Ps. På en eller anden måde gør de gravalvorlige dukkemandshoveder også portrætterne endnu mere sørgelige!

Dramatiker: Rikke Wölck

Instruktør: Madeleine Røn Juul

Dukkemager og -fører: Rolf Søborg Hansen

Scenografi: Rolf Søborg Hansen og Kisser Rosenquist

Lysdesigner: Kisser Rosenquist

www.folketeatret.dk

Medvirkende: Sonja Oppenhagen, Laura Allen Müller, Rikke Wölck, Morten Hauch-Fausbøll og Rolf Søborg Hansen