Kulturkupeen

Dark Tourism – Bådteatret.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Pop-up teater på Bådteatret: Dark Tourism.

Hvilken glædelig overraskelse. Ny dansk dramatik – vedkommende og begavet skrevet, spillet og iscenesat.

Med Benjamin Dujardins tekst  og i Nicolai Nyholms instruktion folder et lille hverdagsdrama sig ud for øjnene af os på bunden af Bådteatret.   Det er egentlig dybt tragisk, og alligevel ler vi det meste af en time, så underfundig er både tekst og spil.

Et ungt veluddannet par er ved at køre træt i ægteskabet. De kan ikke få børn, og han bliver mere og mere traumatiseret, hun lidt urolig, for hvad skal der ske med alle drømmene om børn, børnehaver, børneudflugter m.m. Hurtigt og effektfuldt fortalt – og så er vi hos rejsearrangøren.

De vil prøve noget andet, noget anderledes. Første forslag fra rejsebureaudamen, sjovt og ironisk spillet af det nye komiske talent Anne Sofie Wanstrup:  De kan placeres på hver sin lille øde ø, og så kan de vinke til hinanden, hvis de skulle føle sig ensomme. Det går ikke, men næste forslag er lige i skabet: Det nye fænomen War Zone Tourism forklarer damen, dvs. hvor turister tages med helt ud i krigszonen, så de selv kan få lov at opleve alt det, de dristige tv- rapportere beretter om hver dag. Se, det vil parret gerne, og Mie Larsen og Anders Kristian Aamodt i rollerne som ægteparret får nu et bedre og bedre sammenhold på grænsen til Syrien  med forskellige rejseguider, alle spillet med stort overskud af Anne Sofie Wanstrup.

Selvfølgelig går det ikke lige efter bogen og også for langsomt, så det ender såmænd med, at ægteparret stjæler tourbilen og selv drager ind i krigszonen – for …nej, det må  opleves….

Forestillingen åbner for en række meget aktuelle spørgsmål og er direkte relateret til de medvirkendes egen alder: den unge, voksne generation på 30-35 år, der snart har prøvet alt og også er økonomisk velfunderede. De er hele tiden på jagt efter nye oplevelser, intet kan standse dem – og det skal også være grønt, økologisk og med til at redde verden….

Forestillingen er på alle måder anbefalelsesværdig. Det er imponerende af den lille gruppe, der uden statstilskud, uden noget sikkerhedsnet sætter en relevant forestilling op og spiller på et fint professionelt niveau – med næsten nyuddannede skuespillere.

Der spilles fredag og lørdag på Bådteatret i denne uge – og så må man håbe på, at forestillingen kan få et efterliv.Det fortjener den.

Tænk hvor meget overflødigt teater Statens Kunstfond giver penge til (jf. tidligere skriverier her på Kulturkupeen) – og så  skabes der relevant og sjovt teater fra (under) grunden udenom Statens Kunstfond og de andre etablerede institutioner.  Der er vist brug for en revision snarest.

Dark Tourism

Medvirkende: Mie Larsen, Anders Kristian Aamodt, Anne Sofie Wanstrup
Manuskript: Benjamin Dujardin
Instruktion: Nicolai Nyholm
Scenografi: Emily Hueg
Kostume: Anna Gammelgaard
Lys og Lyd: Jakob Juul

www.baadteatret.dk

Adresse: Nyhavn 16, 1051 København K

Telefon: 33 13 21 51.