Menu Luk

De overlevende – på Edison.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse/ Ulla Strømberg.

6_420[1]

Super vellykket ungdomsteater af Betty Nansen Teatret og C:ntact. 

Egentlig er temaet ikke spor nyt, tværtimod. Det er gennembanket inden for reality-TV. Alligevel har forestillingen ”De overlevende” så meget friskhed, disciplin og uforudsigelighed, at man, øh, overgiver sig!

2809_420[1]

12 unge mennesker overlever et flystyrt og havner på en øde ø. De kender ikke hinanden, men hurtigt går alle overlevelses- og dommedagsreaktioner i gang.

Hver især får de unge skuespillere tegnet gode portrætter af forskellige mennesketyper: den seje, den blide, den dominerende, den sjove etc.   Vi kender dem alle, selv om de færreste nok taler det hverdagssprog, som de unge gør, hvor “fuck” udgør en meget hyppigt anvendt term.

Men sådan er jo tonen blandt unge på en øde ø, har vi set på TV, og så må det være sandt.

Den norske instruktør Frede Gulbrandsen har med stor følsomhed og timing stået for hele processen, fra idé til improvisationer og frem til manuskriptskrivning i samarbejde med bl.a. Jens Korse. Scenografen Eilev Skinnarmo har ombygget Edison, så publikum fra stolerækker udenom ser ned på spillepladsen: en klippe, nogle udtørrede træer og noget grus. Olafur Eliasson burde  blive misundelig, så virkeligt ser det ud. Lidt efter lidt ændrer stedet sig og bliver til en losseplads, hvor de overlevende spiser flymaden fra den nedstyrtede maskine og anvender andre rester fra flykabinen.

Hvordan det går, skal ikke røbes. Men udviklingen synes rimelig og psykologisk funderet.

Det er helt mærkeligt, at det er samme instruktør og scenograf, der stod for det næsten smagløse brag af rockteater i forestillingen ”De Tre Musketerer” på bl.a. Østre Gasværk i denne sæson.

”De overlevende” er en seværdig forestilling for ikke mindst unge mennesker, som jo også er en del af den opgave, c:ntact har stillet sig. Dog bemærkes det, at forestillingen er skabt i samarbejde med Betty Nansen Teatret, hvordan det så skal forstås, når det egentlig er samme sted!

Men invitér nogle unge mennesker i teatret og gå selv med. I bliver både underholdt og en lille smule klogere.

 

Instruktion:Frede Gulbrandsen

Scenograf:Eilev Skinnarmo

Dramatiker:Jens Korse

Dramaturg:Niels Fonseca

Komponist:Anders Ortman

Medvirkende

Jens Frederik Sætter-Lassen

Sara Viktoria Bjerregaard

Lior Foighel

Besir Zeciri Zainab Ahmed

Helle Rossing

Marie-Lydie Melono

Josephine Park

Zaki Youssef

Jakob Svarre Juhl

Christine Sønderris

Cilia Trappaud Nydam

 

Forestillingen er støttet af A.P Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og produceret i samarbejde med C:NTACT.

www.bettynansen.dk