Kulturkupeen

Paddington

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Paddington er en skøn familiefilm. Børnene vil elske den, og de voksne der følger med de små ligeså. Masser af charme, varme og humor. Efter pressevisningen en råkold, regnfuld og blæsende fredag i januar havde filmkritikerne et stort smil på læben. Det sker ikke så tit.

Filmen er baseret på den britiske forfatter Michael Bonds børnebog fra 1957 om bjørnen Paddington.  Siden skrev han flere bøger om den finurlige bjørn. Det er første gang en af hans bøger bliver filmatiseret. Paddington har dog været stjerne i elsket britisk tv-serie på BBC i 56 afsnit.

 Foto: SF Film-Studios

Før forteksterne ser vi en sort/ hvid knitrende sekvens fra 50erne. Her møder vi den britiske eventyrer Montgomery, som befinder sig i Perus jungle. Han har i forbindelse med sine studier af regnskoven, mødt en venlig og kultiveret bjørnefamilie, som har et helt specielt sprogtalent. De lærer hurtigt engelsk. Måske ikke helt logisk- men sådan er det. Da han rejser tilbage til London, opfordrer han bjørnene til at komme og besøge ham. De takker venligst nej. Efter nogle år begiver den yngste bjørn sig alligevel på en rejse som blind passerger på et tankskib over Atlanten til London. Hans bagage er en kuffert fuld af glas med appelsinmarmelade, peruvianske bjørnes yndlingsspise.  Bjørnen ender på Paddington Station. Her møder han Mr. Brown(Hugh Bonneville) and Mrs. Brown (Sally Hawkins) og deres to børn. De lover midlertidigt at tage sig af ham. En bjørn og et elegant engelsk rækkehus er imidlertid ikke en særlig heldig cocktail. Da direktøren for Natural History Museum i London Millicent( Nicole Kidman) får nys om den talende bjørn, vil hun have ham til sin samling af udstoppede dyr, og jagten på Paddington  går i gang….

Foto: SF Film-Studios

Bonneville som Mr. Brown er uovertruffen. Han er en meget alsidig skuespiller og har en lang karriere indenfor film, tv og teater. Vi kender ham ikke mindst fra tv-serien Downton Abbey, hvor han spiller den sympatiske Robert, Earl of Grantham. Ligeså ærke britisk og tilknappet han har været i mange tidligere roller, ligeså løssluppen er han i Paddington. Der er en scene, hvor Mr. Brown, for at få adgang til oplysninger om eventyreren fra Peru, sniger sig ind på Eventyrernes Bibliotek klædt ud som en rengøringsdame. Her må han nødtvungen konversere med en mandlig skrankepave, der finder ham ret lækker. Meget morsom mimik, der får en til at tænke på Mrs. Doubtfire(1993) med Robin Williams. I det hele taget er filmen spækket med humor, herunder slapstik, og det virker. De børn, der var med til pressevisningen grinede højt. Omgivelserne er Notting Hill. Dette charmerende multikulturelle sted, hvor der kommer så mange forskellige typer, gør sig altid godt, på film. Selv en løsgående bjørn med rød hat og blå frakke, får ikke folk til at vende sig om.

Bjørnen er computergenereret. Det er folkene bag filmen kommet ret godt fra. Han er rigtig kær. Det er lykkedes folkene bag at bevare ånden fra Bonds bøger. Paddington er på en gang snarrådig og modig, men også usikker og tryghedssøgende præcis som  børn er. På den måde er det en historie, som børnene kan relatere til. Filmens instruktør og manuskript forfatter Paul King har arbejdet meget med komediegenren på tv.  Det kan man mærke. Han mestrer timing, som er altafgørende for genren.

Trailer: SF Film-Studios
Tag børnene med i biffen og få et godt grin. Ren fløde….

Instruktør: Paul King

Premiere: 15. januar 2015