Kulturkupeen

Délicieux

∗∗∗∗

Af Eva Zierau.

Vi befinder os i slutningen af 1700 tallet, lige før Den Franske Revolution. Den stolte kok Pierre Manceron(Grégory Gadebois) arbejder som chefkok hos den rige hertug af Chamfort(Benjamin Lavernhe). Manceron er kendt for sin udsøgte madkunst. En dag bliver han uden varsel fyret, fordi han nægter at undskylde overfor en af Chamforts gæster, der ikke synes om hans mad. Dybt såret trækker han sig sammen med sin søn tilbage til sin afdøde fars faldefærdige gård. Her beslutter Manceron sig for aldrig at arbejde som kok igen.

Foto:Another World Entertainment

En dag dukker den smukke kvinde Louise (Isabelle Carré) op på gården. Hun har hørt om Mancerons udsøgte madkunst. Hun ønsker, at blive hans lærling. Der er noget hemmelighedsfuldt over hende. Modvilligt indvilger Manceron i at blive hendes læremester. En beslutning, der bl.a. fører til, at han med hendes hjælp åbner en af Frankrigs første restauranter.

Foto:Another World Entertainment

Er man et madøre med hang til fransk gastronomi og historisk drama, skal man unde sig en tur i biffen og se Délicieux. Det skorter ikke på fransk madkunst i alle afskygninger i Éric Besnard’s drama, der foregår lige før revolutionen og er en sand hyldest til det franske køkken. Kameraet fokuserer på kæmpe fade med udsøgte retter med skaldyr, fisk, fjerkræ, kød, trøfler, oste, frugt og deserter i mange varianter. Man bliver helt sulten.

Délicieux er et velkomponeret historisk drama om starten på den første franske restaurant, som i virkelighedens verden åbnede i 1782 i Paris. I Délicieux foregår filmen på landet. De første restauranter kan dog spores helt tilbage til Romerriget.

Foto:Another World Entertainment

Gadebois er som Manceron glimrende som den detroniserede kok. En fysisk stor, fåmælt og stolt mand, der kender sit eget værd. Louise (Isabelle Carré) er lige så udmærket som den gådefulde Louise, der bærer på en dyb hemmelighed.

Visuelt er filmen fejende flot med smukke panoreringer over det franske landskab og nærbilleder af udsøgt fransk gastronomi. Bon Appétit.

Instruktør: Éric Besnard

Forsidefoto: Another World Entertainment
Produktion: Frankrig/Belgien – 2021
Alder: 7 år
Genrer: Drama/Komedie
Spilletid: 112 minutter
Premieredato: 09.06.2022

Vises i: Grand Teatret, Øst for Paradis, Valby Kino, Apollon i Struer, Værløse Bio, Biffen Nordkraft, Nicolai Biograf og Cafe, Gentofte Kino, Cafe Slotsbio i Hillerød, Cafe Biografen Odense, Gilleleje Bio, Ishøj Bio, Vig Bio, MovieHouse i Ringsted, Nordbio på Færøerne, Cinema 4 i Skive, Helios Teatret, Klovborg Kino m.fl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *