Kulturkupeen

Disorder

∗ ∗ ∗ ∗

Foruroligende thriller med Matthias Schoenaerts.

Den 38 årige belgiske skuespiller Matthias Schoenaerts har kometfart mod stjernerne. Vi kender ham bl.a. fra den Oscar-nominerede Bullhead(2011) og Smagen af Rust og Ben (2012). Schoenaerts er en meget alsidig skuespiller. Det er omkring hans karakter Vincent, det hele drejer. En eks- soldat, der lider af post-traumatisk stres fra sin tjeneste i Afghanistan. Alt er bygget op omkring hans fysiske og følelsesmæssige opfattelse af folk og ting. Vi er under huden på ham og opfatter de samme neurotiske følelser. Mentalt er han stadig i Afghanistan, og vi er med på slagmarken, der nu befinder sig i en kæmpe luksus villa Maryland ved den franske riviera, hvor han har fået et job som bodyguard for den rige libanesiske forretningsmands smukke trofæhustru, Jessie(Diana Kruger).

Disorder Vincent og Jessie

Foto: 41SHADOWS

Jessie føler sig utryg ved Vincent. Hans tomme blik, ludende muskuløse skikkelse og fåmælte fremtoning virker intimiderende. Hendes mand, der viser sig at være illegal våbenhandler, rejser til London på forretningsrejse og efterlader Jessie og deres 6 årige dreng i Vincents varetægt.

Disorder Vincent under bil med pistol

Foto: 41SHADOWS

Vi befinder os i en verden, hvor alt drejer sig om penge, politik, og korruption. En ubehagelig cocktail.

Filmen bygger langsomt men sikkert suspense op. Det virker. Stemningen er en intens og utryg gennem hele filmen. Man tænker fra første scene: Det her kan kun ende galt.

Bag filmen står den franske instruktør og manuskriptforfatter Alice Winocour, som bl.a. har været forfatter på dette års franske oscarbidrag Mustang(2015), en spiddende kommentar til et stærkt kvindeundertrykkende patriarkalsk samfund i en tyrkisk by ved Sortehavets Kyst. Disorder har også stærke feministiske undertoner, hvilket bl.a. kommer til udtryk i nogle skjulte optagelser af livet for kvinder i den islamisk besatte by Raqqa.

Visuelt er der gjort brug af mange close-ups. Tempoet er, genren taget i betragtning, langsomt til tider nærmest stillestående. Musikken spænder vidt fra foruroligende stilhed til pulserende, skinger, sønderrivende elektronisk musik. Alle fine virkemidler.

Disorder Vincent tomt blik

Foto: 41SHADOWS

Der hvor filmen halter er mangel på karakterudvikling ikke mindst for så vidt angår Jessie. Skønt hun forekommer begavet og selvstændig, formår hun aldrig rigtigt at løfte sig ud over trofæstadiet. Hun synes at være totalt uvidende om sin mands massive kriminelle aktiviteter. Det virker ikke troværdigt.

Slutscenen er dybt foruroligende.

Instruktør: Alice Winocour

Trailer: 41SHADOWS
Premiere: 4. august 2016