Kulturkupeen

Emma og Julemanden

∗∗∗∗∗

Af TOM HARPØTH

Flot og spændende julefilm – blev der sagt.

Der venter unge biografgængere (mellem 6 og 99 år) en spændende og flot fotograferet juleoplevelse. Emma er 11 år og føler sig lidt overset af sin familie hjemme i Viborg. Emma har snart fødselsdag og hun kompenserer for den manglende opmærksomhed fra sin familie ved at drømme sig væk til den magiske verden, som langsomt men sikkert overtager scenen.

Foto: Scanbox Entertainment

Vi møder Julemanden Nicolas i Lars Hjortshøjs naive og runde skikkelse, som sammen med sin kone, flot og stringent spillet af Camilla Bendix, lander på Emmas hustag i Viborg. Camilla skal føde, og julemandens kane var egentlig på vej til Rigshospitalet, da fødslen gik i gang. Der fødes et smukt barn i skorstenen, og så går spillet i gang. Kun Emma ved at der er overnaturlige væsner på spil. Julemandens baby bliver kidnappet af Elverdronningens, Slatten Langpats, håndlangere. Spillet er i gang. De underjordiske kæmper mod de overjordiske. De mindre kloge narres af de mere kloge. De godtroende julehumørspredere savner handlekraft og snarrådighed. Kun Julemandens kone, Julie, er i stand til at tænke rationelt sammen med Emma, vores cool heltinde, og hendes nye ven fra underverdenen, den unge Rod – blev der sagt.

Foto: Scanbox Entertainment

Der bliver vekslet meget overbevisende mellem underverdenens følelses-iskolde verden og personer, og så den gode verden på jorden og julemandens oververden. Vi kommer hele spektret rundt. Snyd og bedrag, tricks og trusler, fangehuller under jorden og rasende og hysteriske og farlige personer.

Foto: Scanbox Entertainment

Og som publikum bliver vi bange. Bliver det mon overhovedet jul, når julemanden er optaget andetsteds under jorden? Og kommer Emma hjem til sin fødselsdag? Har familien totalt glemt hende og overladt hende til en uvis skæbne?

Foto: Scanbox Entertainment

Alle filmens personer står stærkt. Adskillige er allerede kendt for deltagelse i forgængerne på TV2’s julekalendere, ”Ludvig og Julemanden” og ”Tvillingerne og Julemanden”. Men stærkest af dem alle står de to unge skuespillere Sofia Suppli Callesen som Emma og Malte Houe som elverdrengen Rod. De bærer på troen om, at det gode skal vinde, så vi tror på det – blev der sagt.

Trailer: Scanbox Entertainment

Filmen er understøttet af god stemningsbærende musik komponeret af Jeppe Kaas. Der skal nok komme et par selvstændige hits ud af denne film, som også på den billedmæssige side brillerer med flotte billeder, farveskift og farlige scenerier.

 

En rigtig god film – blev der sagt

 

Emma og Julemanden – Jagten på Elverdronningens Hjerte

Varighed: 92 min.

Instruktion: Søren Frellesen

Premiere: den 12. november over hele landet