Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Eventyrlige dæmoner – en dukkeforestilling på Bådteatret.

Endnu en intens og gennemarbejdet dukkeforestilling på Bådteatret, denne gang hen over H.C. Andersens person og udvalgte eventyr.

Når instruktøren og teaterlederen på bådteatret, Rolf Heim, går til en teaterproduktion, er det meste gennemtænkt og måske også vendt nogle gange i luften og endt lidt på hovedet.  Således også med denne nye forestilling, der balancerer imellem meget personlige udsagn fra de fire veltalende dukkeførere og de fascinerende billeder, der som gammeldags tableaux vivants skabes hen over nogle udvalgte eventyr og Andersens private tanker nedfældet i dagbøgerne.  (Der jo både er udgivet og gennemanalyseret stolpe op og stolpe ned.)

Eventyrlige dæmoner. HC Andersen-forestilling på Bådteatret. 2022. Tegning af Claus Seidel.

Ofte ligger det i dukketeatrets dna, at de masker, der skaber figurerne på scenen, har et vist dystert anstrøg. Sådan er det også her. Forestillingen bliver dermed en alvorlig sag, som slet ikke er beregnet for børn eller barnlige sjæle.  Men spændende er det, når   forestillingen prøver at sammenflette forskellige strenge: dukkeførernes egne livshistorier genspejlet i et eller flere eventyr, samtidig med at de enkelte historier koges ind til et enkelt eller to billeder.

Eventyrlige dæmoner. HC Andersen-forestilling på Bådteatret. 2022. Foto af Miklos Szabo..

Hvis det lyder kompliceret, er det ikke løgn. For en del af tiden under forestillingen knagede min lille hjerne. Mens jeg både glædede mig over den minimale drejescene, som havde tre meget forskellige rum, en dagligstue, et tomt værelse og  et drømmeagtigt  himmelhvælv, prøvede jeg at udrede de forskellige personer, som Andersen stødte på. Bl.a. en lille tyk mand som Andersen faktisk sendte et kærlighedsbrev til. Det var vist unge Collin med en overraskende dyb stemme. Så var der måske også den svenske sangfugl, Jenny Lind, som en lille nattergal, mens Oehlenschlæger, annonceret på hjemmesiden, alligevel ikke var med. Ham ledte jeg grundigt efter og ligeså fru Heiberg, der vist også var røget ud før premieren.

Til gengæld stod eventyrene rent: Historien om en moder, De røde sko, Tepotten og til dels Havfruen. Det er jo heller ikke så dumt.

Eventyrlige dæmoner. HC Andersen-forestilling på Bådteatret. 2022. Tegning af Claus Seidel.

Det visuelle i forestillingen er meget interessant, men dystert når scenografi og masker på bedste vis sammen med den stemningsskabende lydside går op i en højere enhed. Så er man hensat til et sted midt imellem århundrederne i Centraleuropa, mens  det gammelkendte guldalderdanmark synes slettet bort.

Men man kan blive bange for, om forestillingen måske har gabt over for meget og dermed er blevet til en næsten ufordøjelig lagkage i stedet for nogle fine petit fours, som de udødelige eventyr vel også lægger op til – ikke mindst i det diminutive spillerum.

Eventyrlige dæmoner. HC Andersen-forestilling på Bådteatret. 2022. Tegning af Claus Seidel.

Men spændende og anderledes er det, og Rolf Heim og de dygtige dukkemagere og dukkeførere har alle investeret en hel del personligt gods for at løse denne kunstnerisk ambitiøse opgave.

Eventyrlige Dæmoner

H.C. Andersen – Inside/Out

Til og med 3. december 2022

Tirsdag til fredag kl. 20
Lørdag kl. 17
Skoleforestillinger kl. 10 – 7.+14.+21.+28. nov.

 

INSTRUKTØR / Rolf Heim

MANUS / Hele holdet efter H.C. Andersens tekster og eventyr
– Tepotten
– Snemanden
– Grantræ
– Historien om en moder
– Skyggen
– Samt div. tekster fra digte, salmer og dagbøger.

SCENOGRAF, BYGGER OG DUKKEMAGER / Jonathan Svante Hjorth

MEDVIRKENDE
Signe Kærup Dahl, Jens Gotthelf, Yulia Lystbæk, Astrid Kjær Jensen

 

KOSTUMIER, REKVISITØR OG DUKKEMAGER / Julie Amalie Svensson

LYSDESIGN / Brian Njie

LYDDESIGN / Janus Jensen

INSTRUTØRASSISTENT / Heidi Duus

AFVIKLER OG BYGGER / Victor Lyse

www.baadteatret.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *