Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Familien Addams – er en velspillet og underholdende familiemusical på NørregadeTeatret i Maribo – Lollands Egnsteater.

NørregadeTeatret er et blandt flere end 30 egnsteatre i Danmark, hvor støtten kommer lokalt fra  kommunerne med refusion fra staten. Teatrene er vidt forskellige, og Maribos NørregadeTeatret skiller sig markant ud ved at være både musikalsk orienteret og underholdende i repertoirevalget.

Med den amerikanske musical fra 2009, ”Familien Addams”, serveres to en halv times sorgløs teaterleg i flotte og professionelle rammer i det gamle og smukke Elværk i Maribo.

Familien Addams. NørregadeTeatret. 2023. Foto: Brita Fogsgaard.

Musikken er velklingende mainstream-musicalagtig af Andrew Lippa med tekst af Marshall Brickman og Rick Elis.  Indimellem er der på vaudeville-manér stumper af gammelkendte toner fra bl.a. ”The Sound of Music”. Det gør ikke noget, for historien og ikke mindst persongalleriet er jo arvegods: Familien Addams var oprindelig en tegneserie i The New Yorker igennem 50 år, trykt fra 1938 – 1988 – Siden både film, tegnefilm  og sitcom og altså nu musical med urpremiere i Chicago i 2009 og efterfølgende på Broadway med 700 opførelser i 2010-2011.

Familien Addams. NørregadeTEatret. 2023. Foto: Brita Fogsgaard.

Det siges, at de professionelle kritikere var lunkne, men publikum elskede musicalen fra dag ét. Derfor er det  bemærkelsesværdigt, at NørregadeTeatret med Frank Rubæk som direktør og hovedrolleindehaver, kan holde danmarkspremiere.

Gode skuespillerkræfter er hentet ind. Alle er velsyngende og velspillende, ingen falder igennem, heller ikke det lokale kor og statister stikker af, tværtimod er det imponerende, at der er styr på det samlede ensemble på den lille scene. Moderne teknik med skærme og projektioner skaber på en lidt fersk måde de vidt forskellige lokationer, fra kirkegård til gods og gildesal samt til gravkammer. For husk, at Familien Addams er historien en skør familie, hvor alt er vendt på hovedet. Familien elsker gys og død, mens harmoni og det stille liv synes vederstyggeligt – lige indtil datteren forelsker sig i en helt almindelig fyr fra en såkaldt pæn småborgerlig familie.

Familien Addams. NørregadeTeatret. 2023. Foto: Brita Fogsgaard.

Hos Familien Addams ligner butleren Frankenstein, mens  bedstemor ryger hash, og onklen er forelsket i månen. Moralen er, at vi alle har både drømme og indeklemte følelser, som blot skal sættes fri. Kærligheden overvinder alt,  og dette motto går igen hos samtlige karakterer.

Familien Addams. NørregadeTeatret. 2023. Foto: Brita Fogsgaard.

Alle skuespillere fortjener at blive nævnt: den unge Iris Mealor Olsen er den forelskede datter, som sætter historien i gang, hun er meget 1:1 og flot syngende over for Samuel Traum  som den almindelige dreng.  De er forelskede, og det er sandelig også det midaldrende ægtepar Addams, sjovt spillet af Frank Rubæk i flotte herrekostumer, for han har  adelige spanske aner, mens femme fatale-hustruen spilles stærkt og pågående i opslidset kjole af Anne-Mette Riis.  Lillebroderen er som alle også ganske velsyngende: Ditlev Tiede Rejnholdt.

Familien Addams. NørregadeTeatret. 2023. Foto: Brita Fogsgaard.

Bedstemoderen får lov at trisse rundt, desværre uden egen sang, men Pia Rosenbaum får en komisk figur ud af denne skøre, gamle hippie og frelsende sygeplejerske med både hash og hekseurter i kurven, som var hun klippet ud af ”Macbeth”. Meget underholdende.  Også de andre bifigurer får med få replikker skabt deres egne, næsten surreelle, identiteter, som var de også sakset  ud af Shakespeares dramer: den måneforelskede Fester: Bjarne Antonisen,  og Frankenstein-tjeneren spillet af Peter Zhelder. Noget af det sværere er at være helt almindelig og uden gakkede gangarter, men det lykkes faktisk flot af både Peter Thieme og Christina Elizabeth Mørkøre, der har et stort nummer oppe på spisebordet. Helt i klassisk musical-stil.

Familien Addams. NørregadeTeatret. 2023. Foto: Brita Fogsgaard.

Verden er vendt lidt på hovedet hos familien Addams. Hensigten er dog at fortælle en Romeo og Julie historie med happy ending, hvor de unge får hinanden, for ”kærligheden overvinder alt”. Der er flere citater og vittigheder, men en af de sjovere, forvandlingen af Mary Poppins til Medea, fik ikke respons hos det ellers meget tilfredse publikum.

”Familien Addams” er i Maribo blevet til en velsmurt musical i miniformat med indkøbt, original(?) scenografi og med båndmusik, desværre. Men ellers flot eksekveret af instruktøren Michael Lindvad og Frank Rubæk.

Der er et fint, glitret program, men uden at historien om Familien Addams’ vej igennem det 20. århundredes underholdningsindustri fortælles. Det er synd, for ingen teateroplevelse er historieløs.

 

Iscenesættelse: Michael Lindvad i samarbejde med Frank Rubæk

Koreografi: Rachel Ireson

Kostumer: Charlotte Strahenberg

Lyddesign: Kasper Andersson

Lysdesign: Christian Olsen

Medvirkende:

Onsdag Addams                         Iris Mealor Olsen

Hecktor Addams                         Ditlev Tiede Rejnholdt

Morticia Addams                         Anne-Mette Riis

Gomez Addams                          Frank Rubæk

Onkel Fester                                 Bjarne Antonisen

Bedstemor Addams                   Pia Rosenbaum

Lurch                                               Peter Zhelder

Malcolm Beineke                         Peter Thieme

Alice Beineke                                Christina Elizabeth Mørkøre

Lucas Beineke                               Samuel Traum

 

Ensemble af døde forfædre:

Henriette Marqvorsen

Jørgen Danielsen

Hilary Karlsson

Allan Kiemer

Bithiah Egeberg Kiel

Kenneth Steinkraus

Nina Steen

Kim Strandsø

Niels Marqvorsen

Anette Becker

Nana Marqvorsen

Marius Braun

 

Ekstra korsangere:

Kit Heide Jørgensen

Marianne Wede Jensen

Laura Hjorth Marqvorsen

Carl Johann Creutzberg Mikkelsen

www.nørregadeteatret.dk

Spilles til og med 2.4. 2023.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *