Kulturkupeen

Forår i Provence. Franske café skriverier 3 af 3.

Nîmes, Pont Du Gare og Uzés.

Nîmes med ca. 140.000 indbyggere er bestemt et besøg værd. Den er intim og storslået på en gang. Byen ligger midt i et stort vinområde. Byens vartegn er den store romerske arena, som blev bygget i anden halvdel af første århundrede A.D. Det er et imponerende bygningsværk, der måler 133 X 101 meter med plads til 24.000 tilskuere på 34 trappe niveauer. Når man besøger arenaen, får man udleveret en walkman, hvor man, ud over at lytte til historien bag bygningsværket også får mulighed for at følge med i gladiator kampe, herunder kampe mod vilde dyr som løver og bjørne. Hård kost sådan en dejlig forårsdag i Provence. Kendetegnet ved netop den arena er, at den er så velbevaret.

Maj 2015 117

Maj 2015 115

 

Maj 2015 114

Arenaen i Nîmes

Et andet symbol på Nîmes er Maison Carrée, et romersk tempel bygget i første århundrede B.C. Inden i, findes der et lille museum. Det er især udefra, at det velbevarede og nypudsede tempel er fascinerende. Napoleon lod sig inspirere af templet, da han byggede Madeleine.

Maj 2015 122

Maison Carrée

Derudover byder Nîmes på mange smukke historiske pladser og parker. Jardins de la Fontaine, der er en smuk skyggefuld park bygget i det 18. århundrede med et væld af springvand, vandløb og statuer, er også et must, når man er på disse kanter.

Maj 2015 129

Jardins de la Fontaine

Endelig er der i byens kærne, et område med hyggelige gågader og restauranter og caféer. En overskuelig og dejlig by.

27 km. fra Nimes ligger Pont Du Gare en næsten 2000 år gamle akvædukt, som blev bygget for at forsyne indbyggerne i Nîmes med drikkevand. Den er også et besøg værd. Det er en stor turistattraktion, hvor der er i tilknytning til selve akvædukten er bygget et nyt museum, en biograf, butikker og cafeer. Gå ind og se filmen om historien bag bygningsværket. Den giver et fint indblik i hvilket enormt arbejde, det har været at bygge akvædukten, men også et billede af hvor teknisk udviklede, man var dengang. Meget imponerende.

Maj 2015 041

Pont Du Gare

Jeg vil slutte mine café skriverier fra den lille middelalderby Uzés. Af de små og større middelalderbyer vi besøgte på denne tur i Provence var Uzés vores foretrukne. Ikke pga. af dens historie og smukke bygninger. Det ser man mange steder i Frankrig, men pga. at byen havde en helt speciel stemning. Den er i forhold til mange af de andre små middelalderbyer i området på en gang uspoleret, fredelig og aktiv. En lille by, hvor franskmændene rent faktisk bor og arbejder. Indbegrebet af drømmen om Provence. Byen er omgivet af det skønneste bløde landskab. Byens stolthed er slottet Duché, som blev bygget i 13. og 14. århundrede, en katedral og et tårn på 42 meter Tour Fenestrelle, som får en til at tænke på Det Skæve Tårn i Pisa. Det, der betog os, var imidlertid et stort torv med platantræer midt i byen omkredset af buegange, hvor man kunne sidde og drikke sin kaffe. Ingen trafik, smukke bygninger og nyudsprungne platan træer fra alle vinkler. Et sted man får lyst til, at komme tilbage til.

Maj 2015 136 - Kopi

Torvet i Uzés

Der er uendeligt meget at se, når man kører rundt i dette område af  Provence. Lige så nemt det er at vælge til, ligeså svært er det at vælge fra. De ting jeg har nævnt i disse skriverier er kun en brøkdel af alle de fine steder, vi besøgte på vores tur. Jeg havde naivt håbet at se blomstrende lavendelmarker, men blev belært om, at i så fald måtte jeg komme tilbage i juli måned. Så er det jo højsommer i Danmark, og da bør man vel heller ikke rejse sydpå? Efter 25.gr., sol og varme i Provence i maj, skulle man måske også prøve nogle dage på de kanter i juli måned. Ja, hvorfor egentlig ikke?

Kilde: Provence, CASA EDITRICE BONECHI, Giovanna Magi