Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Hele Danmarks Grethe på turné med Folketeatret.

Sjældent har jeg set fire så velspillende skuespillere i samklang med et tre-mands orkester.  Det er den perfekte stemning på den lille scene i Ina-Miriam Rosenbaums overraskende veltunede iscenesættelse.  Alt er godt, og man underholdes uafbrudt.  Det springende punkt er  bare ”Hele Danmarks Grethe”-historien.  

Hele Danmarks Grethe. Folketeatret. 2023. Pernille Schrøder. Tegning af Claus Seidel.

Grethe Søncks livshistorie er simpelthen ikke stærk og interessant nok til at bære næsten 2,5 times underholdning. Den garvede forfatter Jesper Malmose burde i arbejdet med materialet have set, at der, hvor sprængstoffet lå, var i portrættet af Grethe Søncks ægtemand, den gamle TV-mand Sejr Volmer-Sørensen. For hans historie rummer det hele: veluddannet, seriøs, begavet og så vender han radaren mod underholdningsindustrien. Efterfølgende har han et opgør med det Danmarks Radio, som havde oplært ham i underholdningsgenren, og Volmer-Sørensen fortsætter derefter i revyverdenen.

Hele Danmarks Grethe. Folketeatret. 2023. Kristian Boland. Foto: Robin Skjoldborg.

Grethe Sønck er derimod som det bliver sagt flere gange fra scenen lige at gå til: sød, venlig mod alle, måske naiv og på ingen måde dialektisk i sin tilgang til livet. Det skaber til gengæld ikke noget drama. Det vildeste, der sker, er, at Volmer er hende utro!

Hele Danmarks Grethe. Folketeatret. 2023. Kristian Boland, Pernille Schrøder og Karsten Jansfort. Tegning af Claus Seidel.

Derfor er historien om hende og hendes sange, som jeg slet ikke kendte på nær ”Klaus Jørgen” fra 1960, ikke oplagt som dramatisk udgangspunkt.

Hele Danmarks Grethe. Folketeatret. 2023. Foto: Robin Skjoldborg.

Det hele bliver til en lineær fortælling om den flinke, almindelige pige, som Pernille Schrøder forsvarer i både spil og sang til ug. De andre skuespillere hopper elegant ud og ind af adskillige figurer på Grethe Søncks vej.

Flot klaret af alle. Kristian Boland er helt charmerende som Volmer-Sørensen, Karsten Jansfort er som dreven revymand let at indplacere i alle mulige mandstyper, og Charlotte Guldberg er velsyngende og smuk som både ung og gammel i de mange kvindefigurer, hun skal tage vare på. Dertil kommer Jens Krøyers trio, der flot og elegant supplerer det hele i Søren Glads dekoration.

Hele Danmarks Grethe. folketeatret. 2023. Foto: Robin Skjoldborg.

Instruktøren Ina-Miriam Rosenbaum har gjort et imponerende arbejde og fået alle til at yde deres bedste i denne velsmurte og velspillede forestilling, der oser af nostalgi og ugeblad.

Hele Danmarks Grethe. Folketeatret. 2023. Pernille Schrøder. Tegning af Claus Seidel.

Men gad dog vide, hvor mange der kan huske Grethe Sønck. Derfor kan det undre, at Folketeatret ser aktualitet og nødvendighed i ”Hele Danmarks Grethe”.

Hele Danmarks Grethe spiller på Folketeatrets turnéscene fra den 22. – 28. februar 2023 og drager på turne fra den 2. – 28. marts 2023.

Manuskript: Jesper Malmose
Instruktør: Ina-Miriam Rosenbaum
Scenograf: Søren Glad
Kapelmester: Jens Krøyer
Musikere: Tanja Dræberg og Mads Winther Nielsen
Medvirkende: Pernille Schrøder, Karsten Jansfort, Kristian Boland, Charlotte Guldberg og Jens Krøyer

www.folketeatret.dk

2 Comments

  1. Pia

    Hej Ulla , du mente vel KLAUS Jørgen?
    Blot en lille korrektion, som når den står som den står , blinker HANS faretruende på skrift😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *