Kulturkupeen

Hjemlige fotografier – af Laura Stamer.

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse/ Ulla Strømberg.

Reflecting Home. Laura Stamer – fotografisk bog og udstilling i København lige nu.

Fotografen Laura Stamer er afsøgende og flittig. I denne uge udkommer bogen ”Reflecting home”, og samtidig åbner hun udstilling i galleri Superobjekt i Borgergade i København.

Foto: Laura Stamer fra bogen.

Foto: Laura Stamer fra bogen.

Reflecting Home er en smuk fotografisk bog, der helt bevidst lader forsiden være billedløs, men med fotografens egen ordrige forklaring på engelsk. ”Detaljer fra et sted, hvor jeg hører hjemme.(…) Jeg kan alle lydene udenad, når jeg drejer nøglen,( …)

Billederne bliver inden døre og viser hjørner, ledninger, skygger samt en kvinde med ryggen til, fotografen? Der er nærbilleder og noget på afstand, flere i douce farver – andre i sort/hvid. Men skarpheden fra Laura Stamers tidligere billeder er afløst af en blød, næsten diffus atmosfære. Det er meget kvindeligt, og synes indimellem frygtelig ensomt. Lejligheden, som portrætteres, udstråler en vis fjernhed, selv om bogens forside postulerer det modsatte.

Her er et univers, hvor sengen er uredt, stolene står oven på hinanden, og ledningerne ikke er fixet.

Teksten i bogen er skrevet af arkitekten Kjeld Vindum, der næsten skærer budskabet ud, eller er det fotografens dobbelte budskab? Først forsiden og så den understegende tekst, det er lige ved at tage luften ud af billederne. De kan godt klare sig – med og uden ord, for bogen er en æstetisk nydelse at bladre i. Men et godt råd fra husmoderen til Laura, hvis altså bogen er virkelighed og ikke en postuleret rum: gå hjem, red sengen, køb nogle blomster, åbn vinduet og lad verden udenfor komme ind i hulen. Trods alt. Kunst eller ikke.

Udgivet af fotografen: Stamers forlag, 2015. kr. 200,-

www.laurastamer.dk

www.superobjekt.com

Superobjekt Gallery Borgergade 15E DK 1300 Copenhagen

8. -16. maj, 2015.