Menu Luk

Indignation

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Insisterende coming of age drama.

Det nærmest vrimler med coming of age film i øjeblikket. Her på bloggen har vi de sidste to uger anmeldt to af slagsen, Rosemarie og Gartnerens Hemmelighed og Little Men. Den sidste nye er Indignation, et amerikansk periodedrama, hvor tiden er skruet tilbage til 50ernes USA.

Vi befinder os i årene 1950-53 hvor Koreakrigen raser. Her ser vi i en krigsscene, hvor kuglerne flyver gennem luften, en ung amerikansk soldat blive dræbt. Vi møder filmens hovedperson Marcus Messner(Logan Lerman) til den faldne soldats begravelse i NY. Marcus er en usædvanlig begavet ung mand. Han er enebarn og kommer fra en konservativ jødisk familie, hvor faren er slagter og ejer en kosher forretning.

Danny Burstein as 'Max' and Logan Lerman as 'Marcus'

Foto: SF-Film

For at undgå militærtjeneste melder Marcus sig til et lille konservativt universitet i Ohio. Her fokuserer han 100 % på studierne og klarer sig fremragende. Det sociale liv interesserer ham ikke, og han nægter at melde sig ind i skolens jødiske fraternity. Jo længere han læser, jo længere fjerner han sig fra sine forældre og sine religiøse jødiske rødder. En dag forelsker han sig i den smukke, Olivia Hutton(Sarah Gadon), som har et skandaløst ry.

Foto: SF-Film

De voldsomme følelser får ham til at gøre oprør mod etablerede institutioner, normer og uddannelsessystemet herunder universitets leder dekanen Hawes Caudwell(Tracy Letts).  Inden længe tager hans liv en uventet og meget dramatisk drejning.

Filmen er udpræget dialogbåren. Der er tale om et kammerspil. Så meget, at man tænker, at  historien måske ville gøre sig endnu bedre på teater. Den mest centrale scene i filmen er en lang scene, hvor Marcus, pga. asocial adfærd, bliver kaldt til en samtale med dekanen. En samtale, der mest af alt minder om krydsforhør og middelalderlig inkvisition. Langsomt bytter de to roller. Det er nu ikke, Marcus der sidder i den røde stol men dekanen. En fantastisk scene, med et super skarpt replikskifte. Man er nærmest lamslået over drengens viden, intelligens og fremragende argumentationsteknik. Han vil være advokat. Man tvivler ikke et sekund på, at Marcus en dag har en lys fremtid for sig i retten.

Foto: SF-Film

Indignation er en anderledes coming of age film. En film om oprør mod religion og autoriteter. Om angst for at blive sendt ud på en krigsmission langt fra fædrelandet og ikke mindst om ung sårbar kærlighed. Tempoet er langsomt, hvilket skyldes de lange dialoger mellem karaktererne.

Indignation bygger på bogen af samme navn fra 2008 skrevet af den Pulitzer vindende Philip Roth. Instruktøren bag filmen er James Schamus, der bl.a. er kendt for Tiger på Spring, Drage i Skjul(2000) og Brokeback Mountain(2003).

Filmens ultimative stjerner er Lerman som Messner og Letts som dekanen. Modspillet mellem dem slår gnister. Det nostalgiske look fra 50erne i brune og gyldne nuancer gør sig godt. Gå ind og se denne  insisterende film, der minder os om, hvordan små ubetydelige tilfældigheder kan ændre vores liv for altid.

Instruktør: James Schamus

Trailer: SF-Film

https://youtu.be/fL2iRocikoE

Premiere: 24.november 2016