Kulturkupeen

IXCANUL

   

Anmeldelse af Tom Harpøth.

Det er ikke så ofte, at man i Danmark oplever film, hvor man stort set ikke forstår et ord af dialogen. Men vi bliver sat i samme situation som hovedpersonerne, når de en sjælden gang bliver tvunget til at opsøge storbyen. I denne film fra Guatemala oplever vi Maria på 17 år og hendes forældre i deres isolerede, mayanske verden på kanten af naturen og civilisationen.Ixcanul_03

Foto: Øst for Paradis

I den aktive vulkans skygge lever de som uorganiserede løsarbejdere på en kaffeplantage. Hvert halve år udbetaler den mayansk- og spansktalende tilsynsførende deres løn og modregner lønnen med deres forbrug på den lokale bar. Nogen gange er der intet tilbage. De forbliver så trælbundne slaver for deres herre, og må tage den næste høst med.

Ixcanul_04

Foto: Øst for Paradis

Maria kan se frem til et tvangsægteskab med den tilsynsførende, Ignacio. Planerne for det er allerede lagt af hendes forældre. Især moderen viser stærk interesse for dette ægteskab, som vil styrke familiens position på kaffeplantagen og garantere dem fortsat ’ansættelse’. Men Maria har andre tanker. Hun vil gerne selv bestemme over sit liv. Hun vil gerne væk fra det hele og drømmer om at følges med Pepe, en ung kaffeskærer, som har tænkt sig at flygte gennem Mexicos ørken til USA. Maria forfører ham med kvindelist og banal sprut. Pepe gør hende gravid og flygter derefter alene. Maria sidder tilbage med skammen og en graviditet, som Marias mor gør alt for at afbryde. Men forgæves.

Ixcanul_06

Foto: Øst for Paradis

Der fødes et barn, og hvordan dets opvækst bliver, kan vi kun gisne om. Filmen fortæller en gribende historie om økonomisk og familiemæssig afhængighed og isolation, og om hvilke muligheder der er for sådant et minisamfund i vulkanens skygge. Det er ingen misundelsesværdig tilværelse, der beskrives.

Ixcanul_07

Foto: Øst for Paradis

Der skabes en film, og hele produktionen om og alt omkring den har haft indflydelse på hele lokalsamfundet og de involverede personer. Finansieringen af filmprojektet er blevet indrettet efter de lokales behov. Skuespillerne er blevet uddannet i løbet af projektet, således at det ikke er en dokumentarfilm, men et kunstnerisk værk med stærke præstationer.

Ixcanul_05

Foto: Øst for Paradis

IXCANUL er en flot film og et socialt projekt på samme tid. Den har med rette fået en lang række priser, og du vil få en gribende oplevelse ved at se filmen. Stærk tobak,-, eller rettere stærk kaffe, slangebid, tvangsægteskab og vulkanaske.

Titel: IXCANUL (2015)

Instruktion: Jayro Bustamante (Guatemala)

Trailer: Øst for Paradis

Premiere: 22/6. 2016

Varighed: 93 min.