Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Sød film for de helt små.

Det er ikke så tit, at vi ser film i biografen for de 3-6 årige. Når børnefilm er på plakaten, er målgruppen typisk bredere, så hele familien kan være med, og ingen kommer til at kede sig.

Baggrunden for den norske film Den lille grå traktor Fergie, der nu har premiere med danske stemmer er, at lære de helt små børn fascinationen af de levende billeder på det store lærred, i stedet for på mors og fars IPad eller andet elektronisk udstyr. Det er disse børn, der engang bliver fremtidens biografgængere, så det gælder om at få dem vænnet til at gå i biffen.

Traktor og Gustav i lade

Foto: Hammer PR

I Norge har Den lille grå traktor Fergie haft stor succes. Ca.300.000 har indløst billetter. Et højt tal, når der er tale om en børnefilm for denne aldersklasse.

I Den lille grå traktor Fergie skal drengen Gustav på sommerferie med sin familie på landet. Der er som bekendt altid smukt derude. Ikke mindst i Norge, hvor naturen er enestående. Gustav er imidlertid ikke just begejstret, da de ankommer til hytten, hvor familien skal tilbringe hele deres ferie. Ja han kan dårligt forestille sig noget mere gabende kedeligt. Sorg bliver til glæde vendt, da han møder den noget ældre pige Grynet, der bor på nabogården og elsker livet på landet.

Via hende bliver han introduceret til gårdens andre beboere Gokke og Gammelfar samt ikke mindst den levende lille grå traktor Fergie, som kører sit eget show, og altid er beredt til hjælpe gårdens beboere ud af en knibe.

Og hjælp får Grynet, Gokke og Gammelfar behov for, da gården får et nyt gedekid, som raserer det hele og ødelægger Gammelfars chance for at vinde en pokal ved årets Store Bondemarked. Her dyster man om rekorden i pølsespisning, den største hjemmegroede grøntsag og om at have det mest talentfulde dyr i området.

Traktor gedekid

Foto: Hammer PR

Historier om Fergie har man længe kunnet se i miniudgaver på YouTube, med mere end 140 mio. visninger på halvandet år. I Danmark er filmene vist mere end 2 mio. gange. Så universet er allerede kendt af mange børn.

Traktor græslar

Foto: Hammer PR

Den lille grå Traktor Fergie er en sød og pædagogisk film for de yngste. Ikke speciel original. Lidt som at læse en traditionel bog for dem om bondegårdens dyr. Filmen har imidlertid også elementer af Lille Per og Emil fra Lønneberg over sig, så den er flere steder ret morsom. Dertil kommer, at filmen har en vigtig morale ,som selv de små vil kunne forstå.

Det er positivt, at der er filmproducenter og distributører, der vil binde an med et så snævert segment, og at de vil introducere de små til den særlige oplevelse det er at se film i biografen. Så et godt initiativ.  Har man børn eller et børnebørn på den alder, kan man roligt invitere dem en tur i biffen. Husk slikposen.

Instruktør: Peder Hamdahl Næss

Premiere: 23. juni 2016