Kulturkupeen

Jupiter Ascending

∗∗∗

Tynd science fiction film.

Der er lavet en del science fiction film på det sidste herunder blockbusterne Gravity(2013) og Interstellar(2014). Jupiter Ascending er sidste skud på stammen.

Jupiter(Mila Kunis)bliver født i Chicago en smuk klar nat. Det står i stjernerne, at hun har en strålende fremtid i vente. Kort efter mister hun sin far. Hun vokser op med sin mor og moster. Som voksen arbejder hun som rengøringshjælp. Der er ikke megen glamour over hendes liv. En dag møder hun Caine(Channing Tatum) fra en anden planet. Han er en gensplejset tidligere militær-jæger, som er rejst til jorden for lede efter Jupiter. Hendes genetiske sammensætning afslører at hun er den næste i rækkefølgen som dronning ikke blot over en fjern klode, men også over andre planeter. Der er imidlertid også andre der ønsker magten.

Selve historien er far out. Der er en generel tendens i science fiction film. Denne film er bare længere ude end normalt for genren. Filmen starter godt. Vi ser Jupiters fødsel og hendes far, der i det øjeblik hun kommer til verden, studerer stjernerne i en kikkert. Han spår hende en særlig fremtid. Dernæst springer vi ca. 25 år frem i tiden. Jupiter er nu blevet voksen og bor stadig hjemme. Hun hader sit liv og føler, at hun aldrig rigtig har passet ind nogen steder. Caine kidnapper hende og fører hende ud i rummet, og derfra starter den egentlige historie.

Foto. Warner Bros og SF Film

Det er svært at identificere sig med karaktererne. De er for endimensionelle. Enten onde eller gode. Der er ikke rum for karakterudvikling, hvilket gør dem ret uinteressante. Det tager forbavsende lang tid før den egentlige historie går i gang, og kampscenerne i filmen er alt for lange. Jeg tænkte: ”Kan de dog ikke snart blive færdige, så vi kan komme videre i historien”.

Når det er sagt, er filmen visuelt imponerende. Computergenererede rumskibe, byer og væsner ræser over lærredet. Pressevisningen var i 2D. Den findes også i 3D, og i det format må den være endnu flottere.

Foto. Warner Bros og SF Film

Bag filmen står det prisbelønnede søskende par Lana &Andy Wachowski, der har arbejdet sammen i mere end 30 år og har skrevet og  instrueret en stribe af kæmpe hits som f.eks. den banebrydende Matrix-triologi (1999, 2003,2009) og Cloud Atlas(2012).

Der er sikkert mange unge, der vil synes, at Jubiter Ascendinger en sej film. Tempoet er ekstremt højt og stilen kitchet. Det skulle derfor ikke undre mig, om filmen bliver en blockbuster, men grundlæggende vil den for meget og kan for lidt. En tynd en kop thé.

Trailer: Warner Bros

Instruktører: Lana &Andy Wachowski

Premiere: 5. februar 2015