Kulturkupeen

Bjørn Afzelius: Tusen bitar

∗∗∗∗∗

”Elvis Presley fik mig til at begynde at synge. The Beatles at spille guitar. Bob Dylan at interessere mig for lyrikken i rocksange og Mikael Wiehe at skrive mine egne sange” Bjørn Afzelius

Dokumentarfilmen  Bjørn Afzelius: Tusen bitar er en ren fornøjelse. Titlen refererer til Anne Linnets sang Tusind Stykker, som sangeren Bjørn Afzelius i 1990 i en svensk version gjorde til landeplage i både Sverige og Danmark.

Björn blev født i 1947 i byen Huskvarna i Småland. Hans far var ingeniør og hans mor hjemmegående. Morens familie var meget musikalsk. Derfra hans interesse for musik. Politisk var han stærkt venstreorienteret, hvilket kom til udtryk i hans politiske engagement i ind og udland. Han engagerede sig dybt i politiske konflikter i Sydamerika, herunder i Cuba, hvor han var en stor tilhænger af Fidel Castro. Hans musik derimod var mere konventionel, populær og borgerlig og mindede om amerikanske country og westernmusik.

Kvinderne flokkedes om ham. Han havde svært ved at binde sig, og fik to døtre uden for ægteskab. Dybest inde var han et ensomt og konstant søgende menneske, hvilket bl.a. skyldtes et problematisk forhold til moren.

Filmen følger hans liv fra barndom til død i 1999 kun 52 år gammel. Instruktørerne bag filmen Magnus Gertten og Stefan Berg har lavet et grundigt researcharbejde. Filmen tager udgangspunkt i et enormt arkivmateriale, herunder mange filmklip og interviews med Björn og hans nære ven og samarbejdspartner den svenske musiker, komponist og forfatter Mikael Wiehe, som Björn arbejdede med on and off gennem hele sin karriere.

Michael Wiehe og Björn Afzelius. Foto: Camera Film

Björns kæreste gennem mange år Marianne Lindberg De Geer, som han fik en datter med, bliver også interviewet. Det samme gør hans to døtre.

Filmens mest rørende scene er netop en, hvor de to døtre taler om deres far. Han havde de bedste intentioner om at være der for dem, men han magtede det ikke. Kunne ikke falde til ro, var altid på vej.

Musikken spiller selvsagt en vigtig rolle i filmen, og vi ser ham synge og spille alene eller med Mikael Wiehe i pladestudier og på de mange turneer, herunder også i Danmark , hvor han var meget populær. Smuk og vemodig musik, der går lige til hjertet.

Selv om man ikke kender til Bjørn Afzelius i forvejen, kan man sagtens gå ind og se filmen. Den giver et interessant billede af livet som musiker og spiller både på politiske og psykologiske strenge. Der er tale et deja vue, som viser en vigtig del af svensk populær musik i 70erne og frem. En kunstner, der var meget lukket overfor offentligheden, men blottede sine inderste følelser i sine sange. Bjørn Afzelius: Tusen bitar kan varmt anbefales.

http://youtu.be/ozjdp9-_BOg

Trailer: Camera Film

Instruktører: Magnus Gertten og Stefan Berg

Premiere: 4. februar 2015