Kulturkupeen

Kidnapning

∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Første scene: På lydsporet sprød klavermusik. Fire børn løber. De er bange, har nogen lige i hælene. De standser ved et højt trådhegn ind til et aflåst fabriksområde. Kan ikke komme videre. Kender du det? siger den ene af dem stakåndet. Man ville ønske man var et andet sted. God start på filmen.

Herfra føres vi tilbage til begyndelsen af historien, der handler om, hvordan børnene er havnet i denne ubehagelige situation. Familien består af far(Anders Brink), mor(Therese Damsgaard Mikkelsen) og børnene Anders(Alfred Larsen),Oskar(Samuel Hallas),Winnie(Mette Svane), Bertram(Luca Cooker) og ej at forglemme den kriminelle onkel Georg(Brian Lykke).

Foto: Regner Grasten Film

Det går ikke specielt godt i familien, som lever på samfundets bund. Far er lige kommet ud af fængsel, mor er gået ned med stress, økonomien er brudt sammen, fogeden har sat familien på gaden og børnene stjæler skolekammeraternes frugt og madpakker for at blive mætte.

Foto: Regner Grasten Film

De flytter ind hos Onkel Georg, der bor i et lille nedslidt træhus i Sydhavnen. Han har altid gode ideer hvad angår at skaffe penge på ulovlig vis. Da han får nys om, at en rigmands søn skal holde en kæmpe fastelavnsfest for sine venner, får onkel Georg den geniale ide at kidnappe sønnen og kræve en løsesum på 1 mio. kr. Der er bare den hage ved det, at han mener, at hans nevøer og niece vil være de rette til at udføre missionen, da alle er under den lavkriminelle alder, og dermed ikke kan straffes, hvis de mod forventning skulle blive fanget af politiet

Foto: Regner Grasten Film

Kidnapning er baseret på Bjarne Reuters gennembrudsroman fra 1975. Det er ikke første gang bogen bliver filmatiseret. Det skete også i 1982. Filmen er en gangsterkomedie for større børn. Det er en sjov historie fortalt med en stor portion social indignation, men på trods af at filmen kommer godt fra start, er Kidnapning ikke i top.

Den vil for meget, virker utidssvarende og så er det grove sprog, hvor forbandelser og eder ryger gennem luften lige i overkanten. Det gælder ikke mindst den i øvrigt charmerende Bertram på 8 år. Luca Cooker, som vi har set som Villads i Villads fra Valby(2015) og som Grunk i den sidste Krummefilm spiller udmærket. Men det hele bliver alligevel for meget og for unaturligt, især når man tager hans unge alder i betragtning.

Bag filmen står Frederik Meldal Nørgaard der også stod bag Villads fra Valby som i 2016 af European Children Film Association blev nomineret blandt de 11 bedste børne-og ungdomsfilm i Europa. Han siger om Kidnapning: Jeg drømmer om at filmen skal give et spark i røven til den eksisterende danske familiefilms formel. Med andre ord en fornyelse af dansk børnefilm. Om det er lykkedes, afhænger at øjnene der ser. Jeg mener det ikke.

Instruktør: Frederik Meldal Nørgaard

Trailer: Regner Grasten Film
Frarådes børn under 7 år.

Premiere: 13. juli 2017