Kulturkupeen

KLINT 2 i Boesdal Kalkbrud.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗ 

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

KLINT 2 i Boesdal Kalkbrud.

Endnu en ubeskrivelig sommeroplevelse: KLINT 2 – lyden af en verdensarv –   i Boesdal Kalkbrud på Stevns.

Med Skuespilleren Lene Vestergård som hoveddrivkraft havde KLINT allerede i 2016 premiere og blev samme år både Reumertnomineret og modtager af en kulturpris.

Nu er KLINT revideret og fremtår som KLINT 2 og er stadig et korværk opført i den gamle pyramide i det nedlagte kalkbrud. Historien fortæller om stedet, som er nabo til Stevns Klint, der er blevet Unesco Verdenskulturarv – deraf undertitlen: lyden af en verdensarv.

Klint 2. Boesdal Kalkbrud. Foto: Michael Stub.

Det hele er set fra et særligt perspektiv, nemlig med en rurs ”øjne”.  Ruren er en form for krebsdyr, der er flere millioner år gammel og bærer på et hus, der kan blive fra 0,5-5 cm.  Ruren lægger op til 10.000 æg og lever op til 7 år. Ruren er fortælleren i teksten, skrevet og fremført af Lene Vestergård omkranset af et kor. Teksten  beskriver næsten verdens opståen og forfald og bliver dermed en historie om vor civilisation.

Pyramiden, der i dag er et kulturcenter, er stor og tom, næsten af med Pantheon i Rom’s format, og derinde kan forestillingen på det smukkeste rummes.

Klint 2. Boesdal Kalkbrud. Foto: Michael Stub.

Koret er i hvide overalls og bevæger sig langsomt rundt i flok, mens der synges.

Midt på spillepladsen står en fantastisk, nybygget musikinstrument, Urklang, er det døbt, og er  skabt i forening af percussionspiller Birgit Løkke og billedhugger Bo Karberg.  Lange snore med sten og metalrør, et tæppe med sneglehuse, vand, der løber og strenge spændt ud, som var det en bas, Det hele tilsyneladende  meget  funktionelt og smukt at skue.

Klint 2. Boesdal Kalkbrud. Remedier – brugt af koret. Foto: US.

Musikken, skabt og styret af Birgit Løkke, ligger som kontrapunkter til korsangen, men koret griber også til diverse remedier og skaber lyde, når undergangsstemninger skal fremtrylles.  Store metalplader rystes og nybyggede kister fulde af sten skubbes i et smukt forløb, der får hele pyramiden til at vibrere.

På det skrånende loft projiceres stilfærdige abstrakte og konkrete billeder af sten og rurer og meget mere. Undergangen får et rødt skær.

Klint 2. Boesdal Kalkbrud. Foto: Michael Stub.

Det hele er en æstetisk nydelse og skaber megen ro i sindet og kun en smule vrede over naturens forgængelighed. For KLINT 2 slutter naturligvis med at korets figurer griber til hammer og mejsler og banker i klinten, repræsenteret af nogle store sten, som ligger i pyramiden.

Klint 2. Boesdal Kalkbrud. Loftet i pyramiden. Foto: US.

Det trykte programmet har mange fine detaljer. Der er masser at blive klog på – og man kan ikke andet end beundre dette store, lokale initiativ og værk – der selvfølgelig ikke ville kunne realiseres uden en stor gruppe frivillige og diverse fonde.

Der spilles indtil d. 26. august – Så afsted til Boesdal kalkbrud og bliv klog på vores fortid.

 

 

Fakta om KLINT 2:

 

Komponist: Birgit Løkke

Tekst og iscenesættelse: Lene Vestergård

 

Medvirkende

Solister: Hanne Skov, Uffe Jonas og Tove Conrad Lidegaard

Perkussion: Birgit Løkke

Tekst og sang: Lene Vestergård

Dirigent: Charlotte Muus Mogensen

Lysdesign: Pernille Plantener
Lyddesigner: Mikkel Larsen

Koret består af 18 korsangere

 

Billetinfo:

Billetsalg: www.stevns-teater.dk

Billetpriser: 340 kr., 300 kr. og 280 kr.                    Halv pris for unge under 25 år.

Børn – anbefalet minimum 7 år

Spiller i perioden 23. august – 26. august; alle dage kl. 20.00

www.stevns-teater.dk