Kulturkupeen

Knud Romers ABC som familieteater.

∗ ∗ ∗ 

Anmeldt af Ulla Strømberg  (uden sko).

Co-produceret af sART Danseteater, Den Fynske Opera og BaggårdTeatret. Spiller både som skole- og familieforestilling.

Knud Romer er lidt af en altmuligmand, der både kan snakke og skrive – og for et stykke tid siden barslede han med børnebogen ”Knud Romers ABC”, hvor billedkunstneren John Kørner illustrerede. En smuk børnebog, som sikkert allerede har skabt glæde i de små børneværelser.

Bogforside, “Knud Romers ABC” med tegning af John Kørner.

Knud Romer har efterfølgende opfordret komponisten Bent Sørensen til at skabe musik henover de mange bogstaver (og dyr) – for bogen er et dyrealfabet.  Derfra er vejen ikke så lang til at skabe en børne-og familieforestilling. Som sagt, så gjort af BaggårdTeatret i samarbejde med sART Danseteater og Den Fynske Opera. Når jeg nævner alle de implicerede, samt instruktøren Sofie Christiansen, er det for at påpege, at der nok har været lidt for mange gode, selvstændige kunstnere med i dette projekt, som i stedet for at blive et hele, faktisk kommer til at stritte lidt i flere retninger.

Plakat til forestillingen “Knud Romers ABC” – har dog ikke så meget med forestillingen at gøre. Det virker som om bogens forside har fået et par fotos lagt oven på! 

Det musikalske dyrealfabet er blevet til en danse- og sanseforestilling, hvor tilskuerne SKAL involveres. Af med skoene, hæng jakken og på med ja-hatten er forudsætningen for at opleve bombardementet på et blødt lyseblåt tæppe sammen med bedstemødre, velmenende forældre og en hel del børn fordelt i alderen 5 år og opefter.

Pressebillede til “KNUD ROMERS ABC” på BaggårdTeatret.
Foto: Jens Wognsen.

Det mærkelige er, at ligeså helstøbt børnebogen synes med Romers vers og Kørners gule farveunivers, altid isprængt et par røde streger, ligeså stilmæssigt diffust er forestillingen blevet, fordi kostumer, toner og ikke mindst dansetrin og sang bakser rundt i hele det 20. århundredes teatertraditioner. Dog mest  i 1920-ernes Paris med afslutningen af Les Ballets Russes og billedkunstnere som Picasso og lign., der var tilknyttede. Men Kørners visuelle univers tabes, og Bent Sørensens yderst varierede og interessante toneunivers er ganske komplekst, så man også må forstå med hjernen og ikke kun fingerspidserne, men så skal der spidses ører.

Produktionen er topprofession, men i det lille univers, hvor man lukkes ind med faner, skiftende lysdesign og skuespillernes store og påtrængende kroppe i cirkuslignende kostumer, er det som om al luft presses ud af både rummet og af én selv. For man sidder i en krog, holder hånd i rundkreds, ligger ned – vandrer rundt, ned og op igen – og så er det overstået og ud på det kolde stengulv. Det går forholdsvis tjept, 49 minutter, men hvad med den kunstneriske fordøjelse?

Pressebillede til “KNUD ROMERS ABC” på BaggårdTeatret.
Foto: Jens Wognsen.

På vej ud talte jeg med flere børn, som var vant til at tage med mor til kunstoplevelser lørdag eftermiddag.  De var venlige og syntes, det var sjovt at ”være med i forestillingen ” og opleve.

Selvfølgelig var og er jeg ikke målgruppen, men jeg tror, der ligger helt andre og mere koncise oplevelser gemt i de romerske dyredigte, som Kørner har illustreret og Sørensen komponeret til. Så på den igen, enten med de samme personer – eller et helt andet kompagni – visualiteten skal i hvert fald have en opstrammer sammen med koreografien.

KNUD ROMERS ABC – et musikalsk dansealfabet. Iscenesat af Sofie Christiansen.

Co-produceret af sART Danseteater, Den Fynske Opera og BaggårdTeatret.  Spiller både som skole- og familieforestilling.

ISCENESÆTTER Sofie Christiansen
TEKST Knud Romer
KOMPONIST Bent Sørensen
BILLEDKUNSTNER John Kørner
SCENOGRAF Luise Midtgaard
KOSTUMER Alaya Riefensthal
MEDVIRKENDE Anete Jensen, Carlos Rodas, Karin Norrinder og Anders Ringgaard Andersen.
MUSIK Anders Ringgaard Andersen
IDÉ Sofie Christiansen og Jakob Bjerregaard Engmann

 

Set Lørdag d.11.11. i Dansekapellet. Bispebjerg.

www. baggaardteatret.dk