Kulturkupeen

Life Itself

∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Life Itself er en film om kærlighed og livets uforudsigelighed. En melodramatisk komedie med et hav af personer, hvis liv og død knyttes sammen til en fortælling, som det er svært at finde hoved og hale i.

Filmen er delt op i fire kapitler, hvor vi møder forskellige generationer af samme familie, som udsættes for fatale trafikuheld, terminal sygdom, seksuelle overgreb og selvmord. Dertil kommer et hav af andre ulykker de arme karakterer bliver udsat for.

Vi kommer vidt omkring og starter med historien om Abby(Olivia Wilde), der bor i New York, er gravid og skal giftes med Will(Oscar Isaac). Pludselig forlader hun ham. Will går i hundene og tilbringer tre måneder på psykiatrisk afdeling, hvorefter han går i terapi hos Dr. Cait Morris(Annette Bening).

Derfra følger vi historien omkring Abbys og Wills forældre, og endelig bliver vi præsenteret for den spanske rigmand Mr. Saccione (Antonio Banderas), der har en olivenlund i Andalusien, og som forelsker sig i sin bedste olivenplukkers hustru, Isabel(Laia Costa). Alle de impliceredes liv krydser hinanden.

Vi hører i voiceover flere gange karakterernes tanker, og får efterfølgende en anden og mere poleret version, når ordene kommer ud af munden på dem. En finurlig detalje. Filmen er ikke uden humor. Grundlæggende er det en film fuld af overraskelser, men i den sidste tredjedel kammer historien over. Der bliver simpelt hen skruet for meget op for følelserne, da en af de få yngre tilbageværende karakterer, bliver ramt af uhelbredelig sygdom. Det hele bliver for teatralsk og sentimentalt.

Instruktøren Dan Fogelman siger om filmen: Den har flere hovedpersoner og diskrete vildledninger, fordi filmen ønsker at lege med publikums forventninger, ikke opfylde dem. Det er lykkes godt, men efterlader for mange ubesvarede spørgsmål.

Oscar Isaac, Annette Bening og Antonio Banderas yder glimrende præstationer, men det er ikke nok til at  veje op for det flagrende manuskript. Karakterende mangler dybde, så vi bliver grebet.

Når det er sagt, er Life Itself med skønne billeder både fra New York og Spanien, rent visuelt en fornøjelse. Ikke mindst Mr. Sacciones smukke andalusiske olivenlund får en til at ønske sig væk fra november mørket og sydpå til varmere himmelstrøg.

Instruktør: Dan Fogelman

Fotos og trailer: Scanbox Entertainment

https://youtu.be/_KJbw3vZA8E

Premiere: 22. november