Menu Luk

Luk Solskinnet Ind

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Er man bare en anelse frankofil vil navne som Juliette Binoche og Gérard Depardieu, to af Frankrigs største nulevende filmstjerner, vække genklang.

I Claire Dénis nyeste film Luk Solskinnet Ind er begge med, dog med den smukke 54 årige Juliette Binoche som den altoverskyggende hovedrolle indehaver.

I filmen spiller hun den nyligt fraskilte mor Isabelle, der forsøger at genfinde den store kærlighed. Isabelle er kunstmaler, og man fornemmer, en rimelig succesrig en af slagsen. Hun kaster sig hektisk ud i det ene forhold efter det andet, men det klikker bare aldrig rigtigt. Det bliver til hed sex og megen tale, men forelskelsen og det seriøse forhold lader vente på sig. Jeg vil bare finde en kæreste, men jeg løber hele tiden panden mod en mur, siger hun et sted i filmen. Og det gør hun også, måske fordi nogle af de typer hun frekventerer er ret håbløse, ikke mindst en opblæst nar af en bankmand. Man undrer sig over, hvordan denne smukke kvinde kan falde for en type som ham. Det gør hun heller ikke. Hun forelsker sig ikke rigtigt i nogen af sine mange elskere inklusive hendes fraskilte mand, som hun i et svagt øjeblik på ny indleder et forhold til.

Rent fortællemæssigt er der meget lidt fremdrift i historien. Vi har grundlæggende at gøre med en depressiv, desperat kvinde, der har ondt i livet, og der er ligesom ikke lys for enden af tunnelen. Man tænker, at var det ikke lige for Binoche så ville Luk Solskinnet Ind være en lang film, selv om den kun varer 1 time og 34 minutter.

Filmen giver et øjebliksbillede på en skilsmisseramt kvinde. Vi hører meget lidt om hendes baggrund, hendes familie herunder hendes forhold til hendes teenage datter. Det havde givet hendes karakter lidt mere dybde. Gjort den mere interessant.

Binoche er rigtig god i sin fortolkning af Isabelle. Hun udtrykker på en gang sårbarhed og råstyrke. Binoche er bl.a. kendt for film som Den Engelske Patient(1996), som hun vandt en Oscar for, Kieslowskijs Blå(1993) og Chocolat (2000).

Bag filmen står den franske instruktør, forfatter og skuespiller Claire Dénis. Hun er knap så kendt herhjemme, men har en stor produktion af spillefilm, tv- film og dokumentarprogrammer bag sig. Hun siger: Isabella er en kvinde, som ser forskellen mellem, hvad hun søger i en mand, og hvad hun erfarer i forbindelse med sine mange forhold, blive større og større. Hun er en slags Casanova, en hedonist, men fordi hun er kvinde, skjuler hun det.

I den sidste del af filmen dukker Depardieu op i en rolle, som vi ikke er vant til at se ham i. Den mand har en helt særlig udstråling og rå energi, der brænder igennem på lærredet. Havde det ikke været for Binoche og Depardieu var Luk Solskinnet ind blevet en lidt tynd kop thé.  

Instruktør: Claire Dénis

Fotos og trailer: Angel Films

 

Premiere: 19. april 2018