Menu Luk

       

TOM HARPØTH

Macbeth er ikke for tøsedrenge. Hverken i bogform, på scenen eller i denne film af instruktøren Justin Kurzel (2015). Det er dødsens alvor fra start til slut. Der er ingen ’comic relief’, ingen pause fra grusomhed, vanære, sindssyge, hovmod, barnedrab, hustrudrab, kongemord, krigsvold, angst…listen over livets forfærdelige sider synes uendelig. Og hvem eller hvad skaber denne ondskab? Hvor fødes den? Og hvorfor kan den få sådan en magt over hin enkelte? Justin Kurzel har begået en storfilm over Shakespeares skuespil, hvor han bevarer det levende teatersprog, dialogerne såvel som monologerne, uden at det bliver teatralsk. De store monologer om ære, kærlighed, troskab, venskab etc. fremføres med en intimitet, et nærvær og tydelig artikulation, som danske filmskuespillere af den moderne type burde misunde. Ingen mumlen og ingen falsk patos. Det er klasse. Denne samtalens kvalitet findes ikke bare hos Macbeth og frue, og andre ledende personae, men også i alle øvrige replikker i filmen.

Billedernes æstetik er fantastisk uden at blive lækker. I de voldsomme kampscener skiftes der mellem slow motion og realtid. Fotograferingen generelt er imponerende med fantastiske close-ups af krigens barske ansigter. Ligeledes med det skotske landskab, som med tågedis, høje bjerge og dybe kløfter medvirker til den alvorlige stemning og karakterernes dannelse. Tydelighed gennem tågedis. Man ser ingenting og alting. Man er fuldt til stede.

Musikken spiller også en væsentlig og forførende rolle, og med sine mange arytmiske og rubato strygerstrøg skabes der en alvorsfuld, skæbnetung stemning.

Filmens hovedtemaer er kendte: positiv ambition om at sejre for kongen fører til ond ambition om selv at blive konge. Ambition giver magt, magt korrumperer, vold bliver tilfældig, manisk og hensynsløs ud over alle grænser. Sund fornuft bliver til sygeligt forfølgelsesvanvid, alle bliver ens fjender. Lady Macbeth bliver syg af det forløb, hun selv har iscenesat. Macbeth selv bliver syg af det. Macbeth mener, at hele universet er hans fjende. Tilskueren bliver misantropisk af det.

Og om hævngerrigheden fortsætter sin vendetta, må læseren selv (gå i biografen og) finde ud af. Godt, at vi lever i en civiliseret verden, ikk’?

Titel: Macbeth  (2015)

Instruktion: Justin Kurzel

Premiere: Den 17. december 2015

Varighed: 113 minutter

Tilladt over 15 år