Kulturkupeen

Maria Stuart, Dronning af Skotland

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Fortællingen om Maria Stuart og hendes skæbne har været vist adskillige gange på film. Første gang i den kun 18 sekunder lange stumfilm fra 1895 The Execution of Mary,Queen of Scots , der kan ses på nettet. Herudover kan bl.a. nævnes filmen Mary, Queen of Scots (1971) med Vanessa Redgrave i hovedrollen som Stuart og et svejtsisk periodedrama fra 2013 med Camille Rutherford i hovedrollen som Maria. Alle filmene kredser om hendes turbulente liv.

I Maria Stuart, Dronning af Skotland begynder filmen med hendes henrettelse i 1587. Ikke just en lystig indgangsscene. Derfra bliver vi ført tilbage i tiden, da Maria Stuart(Saoirse Ronan) i 1561 som kun 18 årig går i land i Skotland. Hun er af fødsel Skotlands Dronning, men har som barn levet i eksil i årevis i Frankrig, hvor hun i en kort periode, har været gift med den franske tronarving, der døde pludselig. Nu vil hun tilbage til sit fædreland for at kræve sin retmæssige trone. Men ikke nok med det. Maria er gennem sin bedstemor Margaret Tudor, Henrik d. VIII’s søster også arving til den engelske trone, hvor hendes kusine Elisabeth I(Margot Robbie) nu regerer. Den tjans går hun også efter. De to kvinder er hinandens rivaler, hver med sin religion. Maria er katolik og Elisabeth protestant.

Foto: UIP/ Liam Daniel / Focus Features

Maria er modig og på mange måder før sin tid, ikke mindst hvad angår kvindefrigørelse og ligestilling mellem kønnene. Grundlæggende er hun, selv om hun er så ung, ikke interesseret i et nyt ægteskab. Hun vil ikke ligge under for nogen mand. Men hun vil gerne have en arving, der kan følge efter hende. Hun gifter sig med den engelske, katolske adelsmand Darnly (Jack Lowden) med hvem, hun får sønnen James.

Foto: UIP/ Liam Daniel / Focus Features

Maria og Elisabeth lever begge i et stærkt mandsdomineret samfund. Omkring dem har de to dronninger et hav af mandlige politikere, som skaber intriger for at overtage magten fra dem. Det er ikke noget nemt job de to kvinder har. Måske burde de bilægge deres strid og samarbejde i stedet for at bekrige hinanden?

Foto: UIP/ Liam Daniel / Focus Features

Maria Stuart, Dronning af Skotland er et flot periodedrama ingen tvivl om det. Der er visuelt sat alle sejl til med imponerende tableauer med masser af mennesker, heste, store slotte m.v. Den pragtfulde skotske natur er baggrundskulisse for fortællingen om Maria Stuart og hendes kamp for at beholde sin retmæssige trone. Men på trods heraf fænger filmen ikke rigtig. Selve fortællingen forekommer noget rodet.

Alligevel er filmen seværdig. Den omhandler nogle evige gyldige temaer herunder kampen om magten. I denne film noget atypisk for den tid den foregår i, idet det er to kvinder der kæmper om den.

Saoirse Ronan er fin som den kloge, skarpe og modige Maria. Vi kender Ronan fra filmene Brooklyn(2016) og Ladybird(2018). I sidstnævnte spillede hun en oprørsk teenager i Sacramento. Der er umiddelbart meget langt fra dette univers til den verden Ronan befinder sig i i Maria Stuart, Dronning af Skotland.

Foto: UIP/ Liam Daniel / Focus Features

Bag den står den alsidige instruktør Josie Rourke, som har beskæftiget sig med både film, teater og tv

Så er man til historiske dramaer, så gå ind og se filmen. Med sine to timer og fire minutter er den dog for lang efter min smag.Maria Stuart, Dronning af Skotland får herfra fire små stjerner.

Instruktør: Josie Rourke
Trailer: UIP

Forside foto:UIP/ Liam Daniel / Focus Features

Premiere: 14. Marts 2019