Menu Luk

Marie-Antoinette på Det Kongelige Teaters Mellemgulvet.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Marie-Antoinette på Det Kongelige Teaters Mellemgulvet.

Visuelt underskøn forfaldshistorie fra Frankrig omkring revolutionen, 1789.

Marie-Antoinette. Det Kongelige Teater. Mellemgulvet. Regimentet. 2025. Foto: Camilla Winther.

Kunsten kan i de bedste stunder være dobbeltbundet – og det er lige netop, hvad ”Marie-Antoinette” er på  ”Mellemgulvet” i Skuespilhuset.  Smuk, grænsende til det helt utrolige, i kridhvid sen-rokokostil. Men nedenunder og mod slutningen af historien trænger opløsningen og pointeringen af den kollektive undergang sig på. Revolution og henrettelse af de ”skyldige” er uundgåelig.

Frankrig, Paris, Versailles – i 1770erne og 1780erne – det r lokationen. det hele er flot dirigeret af instruktøren Anna Balslev og ikke mindst skabt af scenografen Laura Løwe, mens teksten, skrevet af Sonja Ferdinand, kunne være mere interessant, men synes at være ”brugsvenlig”.

Marie-Antoinette. Det Kongelige Teater. Mellemgulvet. Regimentet. 2025. Titelpersonen spillet af  Nanna Skaarup Voss. Tegning af Claus Seidel.

Gruppen bag kalder sig ”Regimentet” og mødtes på Betty Nansen Teatret til den ligeledes spektakulære forestilling ”Stolthed og Fordom”. Da var det et 1800- talsbillede  hentet i England, som blev demonstreret og delvist knust. Nu er det årene op mod den franske revolution, 1789,  der er omdrejningspunktet med Marie-Antoinette som centrum. Den lille østrigske kejserdatter, der som 14 årig blev gift med den 16 årige franske tronarving Ludvig, senere d.16.

Marie-Antoinette. Det Kongelige Teater. Mathias Bøgelund og Freja Klint Sandberg. Mellemgulvet. Regimentet. 2025. Tegning af Claus Seidel.

Vi kender historien ganske godt, hvis vi gik i skole for mange år siden, da det var et yndet emne i historieundervisningen. Også i kunsthistorien skal man kunne perioden. For de store visuelle markeringer, bestillingsopgaver hos bl.a. den franske maler David, udspringer af den dekadente periode.  Alt det, turisten kan opleve og beundre på Louvre i Paris.

Marie-Antoinette. Det Kongelige Teater. Mellemgulvet. Regimentet. 2025. Foto: Camilla Winther.

Og hvem har ikke besøgt Versailles og dånet eller blot været træt, for afstandene er store i både slotsgemakker og park, hvis man ikke kører i futtog ned til det neoklassiske Petit Trianon, hvor Marie-Antoinette kunne slå sine romantiske folder omgivet af små mæh-lam og en charmerende let boligindretning. Nogle af ideerne byggede naturligvis filosoffen Rousseaus tanker om ”tilbage til naturen”. Også Mozart bliver lige nævnt i forestillingen, for han mødte vist den lille Marie- Antoinette i Wien, da de begge var børn.

Marie-Antoinette. Det Kongelige Teater. Mellemgulvet. Regimentet. 2025. Foto: Camilla Winther.

Denne forestilling vil naturligvis mere end blot være illustreret klassiker og viser mod slutningen den mørke side. For ligeså smukt alt var  på overfladen, i samme grad var der et mørkt modbillede. En fæl stank gennemtrængte alt,  for de sanitære forhold var håbløse, og så kom den økonomiske undergang i 1780erne, hvor den franske befolkning begyndte at sulte. Men næsten intetanende festede de videre på Versailles.

Resten kender vi: Revolutionen i 1789 efterfulgt af diverse halshugninger få år efter, inklusive Marie-Antoinettes. Nye, mindre revolutioner i 1800-tallet – og så er vi oppe i nutiden, hvor alt er forandret .. eller?

Skuespillerne er flot og stramt dirigeret og koreograferet af Sebastian Kloborg, musikken af  Viktor Dahl er bemærkelsesværdigt velfungerende uden tilsyneladende så meget som en enkel  1700-tals tone. Kostumerne er overdådige og meget raffineret skabt. De er så lette, at de klarer det vandbad, de alle skal igennem midtvejs i forestillingen, både som illustration af springvandene på Versailles og en generel druknedød. Samtidigt er parykken et symbolsk element – der kan tages på og af i et væk. Raffineret udtænkt.

Marie-Antoinette. Det Kongelige Teater. Mellemgulvet. Regimentet. 2025. Foto: Camilla Winther.

Scenografien er til UG. Et hvidt rum, der viser sig at være et bassin, hvor den brune ”gift” lidt efter lidt trænger sig på. Teksten er rimelig  god, ligger på hjul af andre tekster, bl.a. er det moderne for tiden, at samme sætninger gentages og gentages. Det var sjovt engang.

Marie-Antoinette. Det Kongelige Teater. Mellemgulvet. Regimentet. 2025. Tegning af Claus Seidel.

Sammenhængen imellem instruktion/koreografi og scenografi aftvinger respekt.  Skuespillerne er gode, og de er bedre og mere modne, end de fleste var på Betty Nansen Teatret, hvor det kneb gevaldigt med at sige replikkerne. Nu går det bedre. Sproget er nok mere ligefremt, men optimalt er det endnu ikke og bliver indimellem jappende her på den lille scene på Det Kongelige Teater.

Marie-Antoinette. Det Kongelige Teater. Mellemgulvet. Regimentet. 2025. Freja Klint Sandberg, Nanna Skaarup Voss og Simon Kongsted. Tegnet af Claus Seidel.

Det er en kollektiv forestilling, så ingen skuespiller skal fremhæves. Men sæt gerne tempoet lidt ned og tænk en smule over, hvad der siges. Det kunne være et godt råd til de fleste af skuespillerne, der forhåbentlig skal underholde rigtigt mange publikummer – unge som gamle.

Ps. Det lille program (20 kr. )har en fin historisk oversigt over fransk historie omkring 1789.  God idé.

Medvirkende:

Nanna Skaarup Voss / Marie-Antoinette

Simon Kongsted / Choiseul / Dommeren / hoffet

Mathias Bøgelund / Louis 16. / Anklageren / hoffet

Alexander Bryld Obaze / Axel von Fersen / hoffet

Anne Plauborg / Maria Theresia / Mdm du Barry /Mdm de la Motte / hoffet

Freja Klint Sandberg / Polignac /hoffet

Viktor Dahl / musiker

Manuskript: Sonja Ferdinand

Iscenesættelse: Anna Balslev

Scenografi og kostumedesign: Laura Løwe

Koreografi: Sebastian Kloborg

Lysdesign: Balder Nørskov

Lyddesign: Rasmus Kreiner

www.kglteater.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *