Menu Luk

Min far Tony Erdmann

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Min far Tony Erdmann stiller med sin absurde deadpan komik skarpt ind på de nære relationer.

Winfred Conradi(Peter Simonischek) er tysk pensioneret folkeskolelærer og spasmager. Han går til verden med pruttepuder, paryk, falske tænder og et væld af alta egoer. Han er er en ensom stakkel, fraskilt og har en datter Ines(Sandra Huller), der ikke vil ham. Da hans bedste ven hunden Willi dør samtidig med, at hans sidste private klaverelev forlader ham, erkender han, at det er tid til at hanke op i sit liv.

tony-erdmann-far-og-datter-haandjern

Foto: Camera Film

Hvad er mere indlysende end at tage på uanmeldt besøg hos Ines, der er totalt opslugt af sin karriere som managementkonsulent i Bukarest. Snart befinder han sig i Rumænien i hendes kontorlobby i fuld forklædning, hvor han præsenterer sig som coaching Tony Erdmann. Det bliver ikke just et glædeligt gensyn fra Ines side, men af angst for, hvad han kan finde på af tå krummende pinligheder, slæber hun ham med rundt til møder med Bukarests glatte internationale businesselite. Ines tæller timerne til farens afrejse. Det går imidlertid ikke helt efter planen.

tony-erdmann-far-og-datter-paa-byggeplads

Foto: Camera Film

Min far Tony Erdmann er en film, der skiller vandene. Enten synes man den er genial og hylende morsom, eller også synes man, at den er for fjollet og plat. Jeg hører til den sidstnævnte kategori. Men bag skæg og briller gemmer der sig dybde. En historie om den glade klovn, der græder indvendigt, om ensomhed og følelsen af utilstrækkelighed og om to vidt forskellige personligheder, som forsøger at mødes.

Er du i det mindste lykkelig her? spørger Winfred. Hvad mener du med lykkelig? svarer Ines, og hendes ansigtsudtryk siger alt.

Rent visuelt er stilen nøgtern med lange indstillinger taget med håndholdt kamera. Tempoet er langsomt. Det fungerer godt, men filmen er for lang, to timer og 42 minutter. Man mister gejsten. Der bliver for mange sære og pinlige gags, så pointen med humoren går tabt.

tony-datter-noegen

Foto: Camera Film

Den 70 årige østrigske Simonischek som spasmageren Tony gør det glimrende. Han ligner en sjuft, er usoigneret og totalt upåregnelig. Men bag ved lurer alvoren. Han har en mission. Han vil se sin tilknappede frustrerede datter være glad for livet.

Den tyske instruktør og manuskriptforfatter Maren Ade står bag filmen. Hun er bl.a. kendt for kærlighedsdramaet Alle Andre(2009). Min far Tony Erdmann vandt kritikernes pris(GRAND PRIX) i Cannes 2016.

Min far Tony Erdmann er kule skør, smal og anderledes. Er man til absurd deadpan komik, så er det bare om at gå ind og se den.

Instruktør: Maren Ade

Trailer: Camera Film

 

Premiere: 1. december 2016