Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse Af Ulla Strømberg.

Mit liv som Niels. Gæstespil med Dansk Rakkerpak på Bådteatret.

I disse ”Se mig” og ”#Metoo” tider er det sjovt at opleve en forestilling som ”Mit liv som Niels”. På scenen står Niels Grønne og fortæller om sig selv. Han er høj, tynd i ternet vest og cowboybukser. Stemmen er god og myndig. 61 år gammel, men adræt. Han har selv skrevet teksten, han spiller sig selv, og historien omhandler Niels, 61 år.

Mit Liv som Niels. Af og med Niels Grønne. Dansk Rakkerpak. Gæstespil på Bådteatret. 2022. tegning af Claus Seidel.

Det er en positiv beretning med få modhager og masser af underfundigheder. Publikum, som måske var insidere denne første aften i hovedstaden, ler næsten hele tiden. Fortællingen om Niels bliver også til danmarkshistorie med sjove lysbilleder anno 1960 og fremad.  Lydsiden er et hurtigt ridt igennem giro 413 numre og danskpop suppleret med letfordøjelige, internationale poptoner, som via teksterne associerer til Niels’ fortælling.

Forestillingen er charmerende, fordi den er så anderledes og langt væk fra den feministiske, økologiske og småfrelste linje, som de allerfleste teaterfolk dyrker for tiden. For der skal budskabet gerne være pakket ind i computervolapyk eller lån fra kvalitetsstemplede forfattere.  Men ikke her hos Niels. Her er en mand, nogle papkasser, et lysbilledlærred  og en kasetteafspiller. Derfor kunne man måske sige, at der ikke er tale om en 1:1 forestilling, men snarere en halv til halvanden. Noget er ganske småt, som bl.a. et kæledyrs ulykkelige skæbne i henholdsvis en støvsuger og en gasovn. Men det kan blæses op  og få minutterne til at gå.

Mit Liv som Niels. Af og med Niels Grønne. Dansk Rakkerpak. Gæstespil på Bådteatret. 2022. Foto fra forestillingen.

Kunstinstutioner og teatre bejler for tiden til ordet eksperiment, og som et sesam sesam lukkes diverse fondskasser op. Sådan er det ikke her hos ”Mit liv som Niels”.  Det er en  ærlig forestilling, der ved, hvad den står for  – og det er ikke til at stå for.

Også derfor er ”Mit Liv som Niels” ganske befriende. Her er hverken amøbestadier (som på Teater Grob), børnefødsler, som på Husets Teater sidste år eller beklagelser over et usselt kvindeliv, som i Bergman-stykket på det Kongelige Teater.

Mit Liv som Niels. Af og med Niels Grønne. Dansk Rakkerpak. Gæstespil på Bådteatret. 2022. Tegning af Claus Seidel.

Niels i stykket havde en lykkelig barndom i et lærerhjem med en opvækst sammen med tre søskende. Og de kan stadig lide hinanden. Ikke dårligt. På 60 minutter når vi rundt om mordet på J.F. Kennedy, de stille 1960-ere, en studenterhue fra Sorø Akademi og et sent ungdomsoprør med kollektive tanker omkring 1980. Derpå en lang dannelsestur til Indien for at havne i teatret og gøgleriets verden hos Dansk Rakkerpak, der i dag er en del af egnsteatret i Næstved kommune.

”Mit liv som Niels” er en rigtig turnéforestilling og ganske politisk ukorrekt om en mand, 61 år, tilfreds, rørig, med nogle ægteskaber og børn bag sig og vist et ønske om at være den evige gøgler.

Kan anbefales i disse mørke tider.

Spilles på Bådteatret til og med 12.2.2022.

Af og med: Niels Grønne

Instruktion: Ina-Miriam Rosenbaum og Niels Grønne

Dramaturg: Jane Rasch

Scenografisk konsulent: Julie Forchhammer

Teknik: René Lützen

Kostumer: Nadjaviga Vela Eviayea Jensen

 

https://www.danskrakkerpak.dk/mit-liv-som-niels#gallery-9

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *