Kulturkupeen

Mod Naturen

 

∗∗∗∗

Første scene. En ørn svæver højt over et de norske fjelde. Gudesmukt landskab. Naturen og stilheden er overvældende. Det tegner godt.

Mod Naturen foregår inde i hovedet på hovedpersonen Martin(Ole Giæver), et greb som ellers ikke ligger lige for filmmediet. Hans tanker om sig selv og andre er totalt ucensurerede og spænder fra det banale f.eks. hvordan man får skrevet en sms til kolegaerne, om at man ikke, som lovet, kommer til en fyraftensøl, til det eksistentielle. Hvad er egentlig meningen med tilværelsen, og dens kvælende monotoni? I 80 minutter er vi vidne til et sandt tankemylder. Man kender det fra sig selv. Tænk blot på, på hvor mange tanker i alle retninger, der går gennem hovedet på en i løbet af en dag.

Foto: Øst for Paradis

Ole Giæver har både skrevet, instrueret og spiller som nævnt hovedrollen i filmen. Godt gået. Den mand er bare i topform. Han løber med sin rygsæk rundt i fjeldene op og ned ad bakke, som en anden bjergged. Undervejs hører vi om hans knirkende ægteskab, hans søn, hans job og kollegaer. Skal han lade sig skille, sige op og hvorfor tager han sig ikke sammen og bliver en bedre far? Kan man gøre det hele om og starte forfra, når man er 35? Mens han bevæger sig rundt i det smukke og barske fjeld klædt i efterårsfarver, bliver vi delagtiggjort i hans inderste drømme og fantasier. Man behøver ikke at være mand og 35, for at kunne identificere sig med ham.

Er man til actionfilm er Mod Naturen nok ikke lige sagen. Der sker ikke ret meget andet end, at vi ser en mand løbe rundt i fjeldene, indtil henimod slutningen af filmen, hvor den tager en uventet og nærmest syret drejning.

Foto: Øst for Paradis

Visuelt er filmen flot. Den norske natur er uendelig smuk og får en til at længes efter  broderlandet. Kameraet er skiftevis håndholdt og statisk med lange dvælende indstillinger. Der er mange lange ordløse scener, med fokus på naturen.

Filmen er Ole Giævers anden spillefilm. Den blev i vist ved Toronto filmfestival i 2014. Hans første hed Fjellet, som havde international premiere ved Berlin filmfestival i 2011.

Mod naturen er en sanselig filmoplevelse. En hudflettende ærlig historie om en mand i krise. På en gang morsom og tragisk. Formfuldendt i al sin enkelhed. I en af filmens sidste scener svæver ørnen stadig søgende over fjeldet. Spørgsmålet er om Martin finder hvad han søger. En fin film om menneskets længsler.
Trailer: Øst for Paradis

Instruktør: Ole Giæver

Premiere: 26. marts 2015