Kulturkupeen

Mumitroldenes vinter

∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Hvert år ved denne tid kommer der nye julefilm for de små. En af årets første er Mumitroldenes vinter, en finsk tegnefilm om de kluntede små runde trolde. Filmen bygger på den svenskfinske forfatter Tove Marika Janssons(1914-2001) børnebøger.

Julestemningen sniger sig langsomt ind i Mumidalen. Vinteren er på vej og mumitroldene gør sig klar til at gå i hi. Men i år gider Mumi ikke sove vinteren væk. Bladene falder, men hvad sker der egentlig om vinteren når mumitroldene sover. Det sætter Mumi sig for at finde ud af. Han vil ud og opleve den iskolde knitrende sne, og så har han hørt om en helt speciel gæst, som hedder Julen. Han vækker Mumimor og Mumifar og sammen begiver de sig på et eventyr, for at finde den mystiske gæst.

Mumitroldenes vinter er en sød film for de små. Den dvæler ved forberedelserne til det store julegilde. Mumimor laver mad, pynter juletræ og inviterer alle, hun kender til den store fest hjemme i mumihuset. Alle glæder sig til at møde den fremmede, der kommer på besøg i julen.

På en eller anden måde virker filmen utidssvarende ikke mindst visuelt. Vi er så vant til store flotte tegnefilm med masser af special effects, at denne visuelt enkle tegnefilm virker lidt undseelig, ja nærmest lidt gammeldags. Hvis man ikke lige har mumiuniverset present, kan man også godt blive lidt forvirret af de mange forskellige karakterer, der popper op med jævne mellemrum som alle Mumis venner, Isdronningen, en vinterbadende hemul og hunden Ynk, som vil hyle med ulve.

Bag filmen står den danske  instruktør Peter Røschke, som siden 1994 har været dubber og versionerings instruktør ved Sun Studio, Warner, Disney m.v. Der har tidligere været flere Mumifilm som f.eks. Mumitroldene-farlig midsommer(2009) og Mumitroldene- solskin, stormvejr og slud(2014).

Har man små børn eller børnebørn, der elsker mumitrolde, kan jeg anbefale at gå ind og se filmen. Det er ikke en stor børnefilm film, men den er ganske fornøjelig.

Instruktør; Peter Røchke

Fotos og Trailer: Filmkompagniet / Animoon/ Hammer.pr./ Angel Films
 

 

Premier 23. november 2017