Kulturkupeen

Kolos på Lerfødder

∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

En tynd cup of tea.

Edward Wallace (Roger Allam) er falleret digter. Han var engang succesfuld, talentfuld og fanden i voldsk. Han har ikke skrevet et digt siden 1987 og arbejder nu  i London som teaterkritiker, et job som han i bund og grund afskyr. Han er sur på alt og alle. Selvretfærdig og uudholdelig. Med andre ord indbegrebet af en grumby old man. Hans eneste ven er whiskyflasken, som er hans trofaste følgesvend døgnet rundt. En dag til premiere på et nyt teaterstykke, går han over gevind og afbryder forestillingen, hvilket resulterer i en fyreseddel. Riget fattes penge, og da hans guddatter pludselig dukker op og beder ham, mod en klækkelig hyre, at undersøge nogle bizarre hændelser på hendes onkels og Walles ungdomsven Lord Logans(Matthew Modine)gods Swafford, beslutter Walles sig for, i bedste Agathe Christie stil at forsøge at løse mysterierne.

Den første del af filmen fungerer godt nok. Her lærer vi den excentriske Walles at kende. Men snart bliver hans overlegne og bizarre stil for meget. Han er skarp og velformuleret, men man bliver træt af ham. Der er ikke rigtig nogen forsonende elementer ved ham. Han er for  endimensionel.

Walles er så at sige med i alle scener, både i form af voiceover, men også rent fysisk, hvor vi følger hans jagt på noget, hverken han eller vi aner hvad er. Det finder vi først ud af henimod slutningen af filmen.

Kolos på Lerfødder bygger på den engelske forfatter, skuespiller, komiker m.v. Steven Frys bog The Hippopotamus. Genremæssigt bevæger filmen sig mellem komedien og krimien.

Roger Allam er en alsidig og meget hyppigt brugt engelsk skuespiller både på scenen, i tv-serier men også i film som The Queen(2006) og Bogtyven(2013). Han yder en fin præstation som den fallerede Walles, men kan ikke rigtig redde den lidt tynde historie.

Bag filmen står John Dencks, som både arbejder som producer og instruktør. Han har bl.a. instrueret en del kortfilm.

Den engelske adels liv på deres pragtfulde godser med herskab og tjenestefolk er altid godt stof. Det virker eksotisk og tilfredsstiller vores nyfigenhed. Tænk bare på filmen Gosford Park(2001) eller tv-serien Downton Abbey. Kolos på Lerfødder lever imidlertid, selv om den er visuelt flot og netop foregår blandt det engelske aristokrati, ikke op til forventningerne.

Instruktør: John Jencks

Fotos og trailer: Miracle Film Distribution

Premiere: 23. november 2017