Kulturkupeen

Nissebanden i Julemandens Land – Ny børne-julemusical i Cirkusteltet på Bakken.

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Ny børne-julemusical ”Nissebanden i Julemandens Land” i Cirkusteltet på Bakken.

Velspillet og underholdende børnemusical – et gensyn med de gamle Nissebande-julekalendere.

Det kunne næsten ikke gå galt med den nye børnemusical ”Nissebanden i Julemandens Land” i det store cirkustelt på Bakken.  Tre gange har Flemming Jensen og co. skabt en succesfuld julekalender for DR: i 1984, i 1989 og igen 2003. Oveni har hver julekalender været genudsendt næsten lige så mange gange som Matador. Så vé den, der ikke både elsker og er bekendt med hele persongalleriet i Nissebanden.

Musicalen går hjem hos publikum i det tætbefolkede telt. Alle er med, for Flemming Jensen evner altid at give både lidt samfundskritik til de voksne og naturligvis julehygge til børnene

Nissebanden i Julemandens land, 2021. Bakken. Flemming Jensen,  Anna Heerulff og Peter Gilsfort. Tegning af Claus Seidel.

Det er historien om den kyniske købmand, der bare vil tjene penge. Udenom er der de gode nisser garneret med flinke folk, både på jorden og i nisseland deroppe nordpå.

Skuespillerne er utroligt velspillende og nærværende, når de skal agere mere eller mindre naive og umulige personer: fra den forvirrede gamle købmand, spillet af Flemming Jensen selv som en anden sjællandsk Mads Hjulmand fra Nødebo Præstegaard  – til Pia Rosenbaums moder, altid parat med en kop kaffe, som hales op af Marianne Jelveds dametaske, mens spillestilen viser hen til fru Gruesen i Soyas “Parasitterne”. Skurken er købmanden, spillet af den robuste revystjerne Lars Arvad, der skal være kynisk og pengebegærlig. Scoopet er en meget velsyngende og naturligt agerende ung 15 årig som Puk: Anna Heerulff, der allerede har haft stor succes som Mathilde i musicalen af samme navn i Malmø.

Nissebanden i julemandens Land. Anna Heerulff. 2021. Tegning af Claus Seidel.

Ann Hjorts bibliotekar får lov at være sød og velsyngende i et dansenummer taget ud af amerikanske musicals, mens de venlige nisser, hvor ikke mindst Sofie Pallesen stråler, er bristefærdige af godhed og næstekærlighed. Dertil skal lægges en hel håndfuld unger, som ligner børnearbejdere fra Oliver Twist, når de får kommis-kitler på og skal ARBEJDE.  Musikken af Hans Dal fra de gamle julekalendere klinger flot med Lars Fjeldmose som kapelmester. Det hele har fået en ekstra dansk indpakning i Nina Schiøttzs veltunede dekorationer og kostumer. Alt er sødt og flinkt, fra isbjørnebukserne til nissedragterne, som  fornuftigt nok er parafraser over hverdagskostumer garneret med lidt rødt og hvidt.

Nissebanden i julemandens Land. Pia Rosenbaum. 2021. Tegning af Claus Seidel.

Via ny teknik er vi på et splitsekund i julemandens land og så tilbage hos den fæle købmand.  Det går hurtigt, mens fortællingen nok er for langstrakt og med pause. De små gidsler på tilskuerpladserne sidder mere end 2,5 time i teltet. Det er for meget, og der var da også et rend mod slutningen.Måske skal der slet ikke være pause i børneforestillinger.  Det ville give ro over hele halløjet og i øvrigt også holde fokus på den ellers velfortalte historie om det godes sejr. Den fortælling kan vi ikke høre for tit.

Så for børn og barnlige sjæle er turen på Bakken meget anbefalelsesværdig i en ny tid, hvor vi hverken kan forvente sne eller forstå det politiske systems magtudfoldelse.

Holdet bag Nissebanden i Julemandens Land:

Puk: Anna Heerulff
Lunte: Kim Hammelsvang
Gemyse: Sofie Pallesen
Hr. Mortensen: Peter Gilsfort
Skipper: Morten Lützhøft

Fiffig-Jørgensen: Flemming Jensen
Fru Fiffig-Jørgensen: Pia Rosenbaum
Bibliotekaren: Ann Hjort
Fornøje-Frederik: Lars Arvad
og naturligvis Julemanden: Martin Corneliussen

Samt alle børnene i Holme-Olstrup og polarbørnene i Julemandens Land

Instruktion og manuskript: Flemming Jensen
Musik: Hans Dal
Kapelmester: Lars Fjeldmose
Scenograf: Nina Schiøttz

https://www.bakken.dk/underholdning/nissebanden/

Wikipedia oplyser:

Nissebanden er hovedpersonerne i tre tv-julekalendere: Nissebanden (1984), Nissebanden i Grønland (1989) og Nissernes Ø (2003).

2 tanker om “Nissebanden i Julemandens Land – Ny børne-julemusical i Cirkusteltet på Bakken.

 1. Flemming Jensen

  Kære Ulla! Tak for fin anmeldelse – og man bør ikke brokke sig, når folk skriver pænt og ordentligt – det gør jeg heller ikke. Men jeg vil gerne korrigere to tfaktuelle fejl:
  1. Forestillingen er ikke 2 1/2 time lang. Den varer 2 timer og 10 minutter MED pause. (Det er rigtigt, at premieren kom 20 minutter for sent i gang – men det var en éngangs-startvanskelighed.
  2. Det er på ingen måde en børnemusical – den er meget bevidst skrevet med foragt for målgrupper. Det er en familiemusical . – Ellers alt vel🤗

  1. Ulla Forfatter

   Kære Flemming. Tak for din kommentar. Ok, familiemusical. Håber I får en god julesæson, det fortjener I.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *