Menu Luk

Anbefaling af Ulla Strømberg.

Kitter Krebs: Shakespeares Sonetter –  Elsker eller ikke.  2022

Endnu en interessant og vidende bog fra dramaturgen Kitter Krebs’ hånd.

Også denne gang er emnet Shakespeare, men nu er det de 154 sonetter, som bliver analyseret. Hvor man for årtier siden næsten ikke værdigede Sonetterne et blik, er Shakespeares kærlighedsdigte i de senere år blevet genstand for både opmærksomhed og avancerede fortolkninger.

På Det Kongelige Teater fik  instruktøren Elisa Kragerup stor opmærksomhed for en meget sanselig og moderne version i Det Røde Rum, den hedengangne eksperimenterende afdeling under nationalscenen. Kragerups pointevar  allerede for flere år siden, at kærligheden kan gå over grænser, flyde over og være meget fysisk og blottet for kønsspecifikation.  Med nogle af teksterne projiceret op på siden af scenen og flere gentagelser var det også en læreproces for skuespillere som for publikum.  Også på Hamletscenen i Helsingør spillede Tue Vest en lille fascinerende forestilling  bygget op over sonetterne. Men på engelsk og mange pointer gik tabt.

Kitter Krebs er heldigvis meget pædagogisk i sin tilgang og på den gamle, klassiske  facon. Det er hun i øvrigt altid i sine bøger med udgangspunkt i dramatiske tekster.

Bogen om Shakespeares Sonetter tager fornuftigt nok udgangspunkt i Østerbergs gamle oversættelse. Alle sonetterne er trykt på dansk, så kan læseren være med, og Kitter Krebs kan derefter dissekere og analysere. Men heldigvis er der også en introduktion til begrebet sonet, som opstod tilbage i middelalderen. Men det er primært Petrarca, som Shakespeare har været inspireret af.

Egentlig begyndte arbejdet med Shakespeares Sonetter for Kitter Krebs ved, at hun næsten tilfældigt dumpede ned i de udgravede rester af det gamle Rose Theatre i London.  Og for en person, der er bidt af en gal Shakespeare, var det pine død nødvendigt at prøve at arbejde i den skjulte ruin. Det blev til en lille forestilling, som omfattede sonetterne. Og nu foreligger der en god og fornuftig introduktion til dette også meget interessante hjørne af William Shakespeares produktion.

Kitter Krebs’ bøger er primært henvendt til dramalærere og  til undervisningsbrug, men kan med stort udbytte læses af alle teaterinteresserede og herunder også dem, der går og drømmer om at blive noget ved teatret.

Udgivet på Forlaget Ravnerock, der også har udgivet de tidligere bøger om forskellige aspekter i Shakespeares dramatiske værker  – af Kitter Krebs.

www.ravnerockforlaget.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *