Kulturkupeen

Odsherred Sommerrevy – Nyt initiativ hos Odsherred Teater i Nykøbing Sjælland.

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Odsherred Sommerrevy – Nyt initiativ hos Odsherred Teater i Nykøbing Sjælland.

Sød og fiffig revy, hvor skuespillerne Kristian Holm Joensen og Rikke Bilde diverterer med både gakkede gangarter og følsomme mødre.

Odsherred Sommerrevy. Instrueret af Frede Guldbrandsen med Kristian Holm Joensen, Rikke Bilde og pianisten og sangeren Henrik Silver. 2022. Tegning af Claus Seidel.

Kreativiteten inden for dansk teater er imponerende. Nye initiativer popper op, selv om der i sommertiden ikke er megen hjælp at hente i offentlige kulturkasser.  For i de lyse måneder vil publikum more sig, men på de præmisser, giver hverken staten eller de private støtte. De foretrækker avancerede eksperimenter, fremfor en videreudvikling og finpudsning af det folkelige- og underholdende teater. Hvorfor? Det ved kun de udvalgte smagsdommere og de tilskudsgivende instanser.

Men heldigvis er der ildsjæle, der trodser alle, også økonomiske, farer, og det er bl.a. dem, publikum møder i Nykøbing Sjælland anført af instruktøren Frede Guldbrandsen.

Odsherred Sommerrevy. Instruktøren Frede Guldbrandsen. 2022. Tegning af Claus Seidel.

Den nye revy tager over efter traditionen med Dragsholmrevyen.

Men her i 2022 er det ikke nemt at hitte den rette muntre vinkel i en sommerrevy. Så meget i verden lige nu er ganske sørgeligt med krig i Ukraine, en pandemi, ingen vil høre om, og et tiltagende splittet samfund. Oveni er der de politiske spændinger, hvor teaterfolk i en tid med en socialdemokratisk regering, som trods alt har været ude i rabatten, har svært ved at være sjove, ironiske og kritiske. Det går som regel nemmere under borgerligt styre.

Den nye Odsherred Sommerrevy. Pressefoto. 2022.

Et par gode numre om Mette F. serveres heldigvis af Rikke Bilde. Den ene tekst er så ny ved premieren, højst 12 timer gammel, at de seneste detaljer i minkhalløjet er med. Det er flot.  Bilde ligner landsmoderen og har også den moderlighed, som er med til at forme et vellignende portræt.

Oveni er der Kristian Holm Joensens kernekompetence ud i gakkede gangarter og afsporede, generte mænd – og dem har han mange af på repertoiret, både i år og tidligere i andre revyer. Her bygger Joensen videre på både Monty Python og såmænd også vor egen Søren Østergaard. Det er sjovt og veltimet.

Odsherred Sommerrevy. Kristian Holm Joensen. 2022. Tegning af Claus Seidel.

Samtidig er der flere numre om at være en følsom mor, spillet af Rikke Bilde, og en ret virkelighedsnær parodi på ægteparret, der er rykket væk fra hinanden. Manden er fokuseret på verdens undergang og køber derfor stort ind i overlevelsesudstyr, mens konen helst vil drukne angsten i smart tøj.

Odsherred Sommerrevy. Rikke Bilde i en komisk rolle. 2022. Tegning af Claus Seidel.

Ved klaveret sidder Henrik Silver. Han går også på scenen, bl.a. som en krænkende Christian 4. Det er en god idé at hive en gammel, grænseoverskridende figur frem. Det kan ingen have ondt af. Men svært er det for tiden at balancere mellem det, man må tale om, og det, som er “no go” . For her er listen snart ekstrem lang.

Derfor al mulig tak og støtte til de nye folk i Odsherred Sommerrevy, som forhåbentlig kan skabe tradition i det nordvestsjællandske sommerland.

Medv: Rikke Bilde, Kristian Holm Joensen, Frede Guldbrandsen, Henrik Silver.

Instruktør: Frede Guldbrandsen.

Kun kort tid. Sidste dag d.16. 7. 2022

www. odsherredteater.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *