Kulturkupeen

Opera – ny dansk operafører af Leif V.S. Balthzersen.

Anbefaling.

Af Ulla Strømberg.

Opera – 90 værker akt for akt af Leif V.S. Balthzersen.

Da jeg modtog denne nye danske operafører, tænkte jeg hvorfor, der er jo allerede så mange, også på dansk. Men så måtte jeg jo erkende at de nyeste danske operaførere, som står på min hylde, er Gerhard Schepelerns ”Operabogen” i et genoptryk fra 1996 og ”Den Store Sang” af Jacob Levinsen fra 2001.

Så den nye operaguide falder på et tørt sted, hvis  man er ung og til opera og bøger.

Leif V.S. Balthzersen er en garvet formidler, der i 2021 udgav en stor bog om den fortællende musik. Ny går han en anden vej og ridser i alt 90 operahandlinger op – akt for akt.  Det er jo nyttigt, også i denne moderne ”google-tid”, hvor alt kan slås op på mobilen eller computeren. Det er godt, at bogen fastholdes.

Operahandlinger er ikke det nemmeste eller mest logiske stof. Derfor er forberedelse før et teaterbesøg guld værd. Her giver bogen gode og korte stikord til hver opera, både om komponist og til dels de vilkår, som operaerne er blevet til under.  Men gid disse introduktioner var længere og også inddrog musikkens egenart hos de enkelte komponister. Introduktionerne er meget kortfattede, mens handlingsreferaterne synes mættede med detaljer.

Rossini i Claus Seidels Streg.

Balthzersen er en god formidler, der i et lettilgængeligt sprog ønsker at gøre de ofte komplekse og knudrede handlinger tilgængelige. Men musikkens udvikling hen igennem en opera er også vigtig, selv om kendte arier i diverse operaer fremhæves med ikke mindst deres italienske titler.

Mozart i Claus Seidels Streg.

Bogen er en oplagt gaveidé til yngre generationer – og så må man håber, at Balthzersen går til tasterne snarest og får beskrevet det musikalske gods i verdens mest berømte operaer. Vi venter spændt.

488 sider

Udkommet hos Aarhus Universitetsforlag oktober 2023

www.unipress.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *