Kulturkupeen

PAST LIVES

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Gammel kærlighed ruster ikke. Det kunne lige så godt være titlen på denne sydkoreanske film Past Lives, som handler om to ungdomskærester Nora(Greta Lee) og Hae Sung(Teo Yoo), der i mere end 20 år efter at de gik fra hinanden i Korea mødes igen i New York. Hun emigrerede som helt ung med sin familie til Canada, giftede sig og blev manuskriptforfatter. Han bor stadig med sine forældre i Seoul og er blevet advokat.

Foto: Scanbox

Filmen handler grundlæggende om, de forskellige følelser, der kan dukke op, når to tidligere kærester, der ikke har set hinanden i en lang årrække og har udviklet sig i hver sin retning, mødes igen. Den fokuserer på, at når man forlader noget, giver det en mulighed for at erfare noget andet.

Filmen foregår skiftevis i Korea og i New York. Hae Sung har rejst hele vejen over Atlanten for at finde sin ungdoms kærlighed. Det hele startede med, at de efter alle de år, en dag mødtes på nettet.

Plottet er taget fra en oplevelse i instruktørens eget liv. En aften sad hun på en bar mellem to forskellige mænd. Den ene var hendes nuværende mand fra NY, den anden var hendes ungdomskæreste, som havde taget rejsen mellem Tokyo og  NY, med det formål at prøve at finde hende. Hun siger:

Jeg sad der mellem disse to mænd, som jeg ved elsker mig på forskellige måder, på to forskellige sprog og i to forskellige kulturer. Og jeg er den eneste grund til at disse to mænd overhovedet taler med hinanden. Der var næsten noget sci-fi over det. Man føler sig som en, der kan transcendere kultur, tid, rum og sprog.

En udtalelse, der er meget sigende for filmen, og som en del af os har erfaret, og derfor kan sætte os ind i.

Foto: Scanbox

Filmen illuderer ikke at være et trekantsdrama. Den handler om, hvordan vores liv formes af de mennesker, vi møder på vores vej gennem livet. Ofte er det tilfældigheder, der bringer os sammen med dem, vi elsker. Følelser er ifølge Celine Song dybt komplicerede. Filmen handler også om de dele af os selv, som vi mister, når vi vandrer gennem livet.

Greta Lee og Teo Yoo er begge overbevisende som respektive Nora og Hae Song. Lee har både beskæftiget sig med film og tv-serier på såvel Netflix og HBO. Hun udtaler i et interview at rollen som karakteren Nora var den rolle, der ændrede hendes liv, både fordi hun har den kvindelige hovedrolle i filmen, og fordi hun er farvet. Hun har tidligere arbejdet en del med komedieserier. Hun siger: Jeg har ventet på at få den rolle hele mit liv.

Foto: Scanbox

Teo Yoo er født og opvokset i Tyskland og har studeret film og teater i respektive New York og London.

Filmen kommer ind på det stærkt kompetitive koreanske skolesystem. I en scene ser vi Nora som lille pige, der græder utrøsteligt, fordi  hun kun blev nr. to i klassen i en færdighedsprøve.

Begge spiller deres roller med stor indlevelse og følsomhed.

Filmens overordnede tema om at gammel kærlighed ikke ruster, er der nok en del af os, der kan nikke genkendende til.

Rent visuelt er der nogle betagende og eksotiske billeder fra Korea herunder bl.a. de lavt hængede gadelygter i byerne, som man også finder i Japan.

Det koreanske ord In-Yun, betyder forsyn eller skæbne. Det er noget koreanerne siger for at forføre folk, siger Nora til sin amerikanske mand. Om det så var skæbnen eller forsynet der bragte de to tidligere kærester sammen igen, kan man tolke som man vil.

Past Lives er en interessant film, der gør indtryk.

I
Instruktør: Celine Song

Premiere: 21. marts 2024

Trailer: Scanbox

Premiere: 21. marts 2024

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *